Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" в петък после след "това"

Усмивката не струва нищо, но дава много. Ако искате да развалите деня на сърдития, дайте му усмивка. Ще откриете усмивката точно под носа си! Тези азбучни истини си припомняме в днешния Световен ден на усмивката. По традиция той се отбелязва всеки първи петък на октомври.

Усмихваме ли се? На кого, на какво и защо! Споделеното от пловдивчани събра в анкета Димитър Владимиров.

Със снизходителна усмивка ще проследим как мечтаната у нас подредба „роднина – милиционер“ се видоизмени в реалния ред „роднина – партиен функционер“?  Темата „Кумгейт“ и шуробаджанащината във властта ще коментираме с политолога Петър Чолаков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Снимка

Вглеждаме се и в частен случай на „гейтовете“ в държавата - българските университети. В момента те са 52-ва, но Еврокомисията ни препоръча да ги намалим до 10! Защо това е невъзможно – обяснява проф. Лъчезар Аврамов, директор на Института по електроника и член на Съвета на настоятелите на БАН. Той е категоричен, че зад всеки универститет стоят изключително мощни интереси на местно ниво.

И още:

Преизчисление на пенсиите и ръст от 5,4% за 2018-та година. Това предлага ДПС и вече са написали закон, с който са измислили как всички пенсионери да получат увеличение на пенсиите. Депутатът Хасан Адемов внесе днес в парламента промени в Кодекса за социално осигуряване. Те ще доведат до повишение на средната пенсия с 18 лева. Как ще стане това и откъде ще са парите - питаме бившия социален министър и вносител на предложенията Хасан Адемов.

За любопитна традиция, инициирана от турската общност в Пловдив, разказва в репортажа си Елена Крушкова. Тя беше пред Джумая джамия в Пловдив, където мюсюлмани, християни и евреи опитаха "гозбата на мира” и отбелязаха заедно „Деня ашуре“.

Подсладете се със сладка усмивка и пиперливи коментари - бъдете с програма "Ден след ден" от 15 до 17 часа в днешния петък!

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02