Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторенето „Ден след ден“

Днес не е петък, но е Ден на майстора. Денят на Свети Спиридон е празник за всички занаятчии. Българите смятат занаятчиите за хора, владеещи тайни, които им дават свръхестествени сили. Затова до кръга на майсторите достъп имат само посветените.

На чаршията казват, че за майстора почивен ден няма. А каже ли за някого еснафът „работен човек” – той е казал всичко за него.

В наши дни занаятчиите не на шега предлагат 12 декември да се обяви за национален празник, защото всеки българин разбира от всичко и от него по-голям майстор няма. Винаги дава акъл и знае как най- добре може да се направи всяко нещо. Когато обаче опре до истинска работа, веднага проличава кой колко може и то не само на думи.

Снимка

В деня на Свети Спиридон поглеждаме към майсторите на днешния ден - онези, които дават акъл, но рядко вършат истинската работа.

За едни такива "Баш майстори" в системата на здравеопазването ще говорим със здравния икономист Аркади Шарков. Ще го питаме защо сега институциите се прицелиха в една от организираните престъпни групи за незаконен реекспорт на лекарства за милиони левове - проблем, за който се знае от години. Ще успее ли позитивният пиар да замаскира негативния?

Здравната тема с адрес Пловдив ще продължи Живка Танчева. Тя следи срещата на заместник- здравния министър Бойко Пенков, който "дойде на крака" при лекарите от пловдивския ТЕЛК. Не на шега те обявиха готовност да подадат оставки.

За втория опит Ахмед Муса да бъде съден за радикален ислям разказва в репортажа си от съдебна зала Стоян Терзиев

Пред провал ли е проектът Европейска столица на културата "Пловдив 2019"?

От партия "Да, България" твърдят, че той вече е в "авариен режим" и настояват кметът Иван Тотев да направи публичен отчет как се харчат парите - позициите обобщава в репортажа си Елена Крушкова.

Отговор на хвърлената ръкавица очакваме от изпълнителния директор на Общинската фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев.

Как ще се облагороди и преобрази Бунарджика догодина? За намерението и отделените за изпълнението му близо 600 000 лева разказва кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов - с него Иванка Петкова разговаря и за други важни инициативи догодина и тяхното финансиране.

Деня на Свети Спиридон ще празнуваме с пловдивските занаятчии. С тях ще ни срещне в репортажа си Димитър Владимиров.

Бъдете с "Ден след ден" на 12 декември от 15 до 17 часа!

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02