Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добро утро в понеделник!

Два месеца след като пое европейското председателство, България  попадна  под ударите на мощна емоционална турболенция с исторически и геополитически привкус. С амбициата да интегрира усилията  на държавите от Стария континент за повече справедливост, сигурност и споделени ценности не само там, но и на Балканския Запад,  тя се оказа във фокуса на скандал, за който не беше подготвена. Каква бе целта му, кой го използва, как той отшумя в управлението на държавата и в европейски контекст и защо темата за националното ни достойство се оказа политически неудобна. Чуйте коментара на политическия анализатор Деян Кюранов.

Десетки потомци на спасените от лагерите на смъртта български  евреи преклониха глава пред паметника на Благодарността по повод отбелязването на 75-та годишнина от паметното събитие. Делегацията бе водена от посланика на Израел Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан. Репортажът е на Нели Бистрашка.

В ускореното време до 2019-та, когато Пловдив  ще поеме европейското културно домакинство въпросите за готовността ни  се умножават  право пропорционално на тревожното  желание  нещата да се случат по най-добрия възможен начин.  За ремонтите на  Градската художествена галерия  на ул. „Съборна“ – една от перлите в наследството на Йосиф Шнитер – репортаж на Живка  Танчева.

Какво не знаем за рисковете от туберкулоза и защо ранното й откриване е решаващо за лечението – събеседник – д-р  Веселин Давчев -  началник на отделението  по фтизиатрия  за „Седмицата на отворените врати“  в УМБАЛ „Свети Георги“

В минутите за култура след 9 ч. –  изложба – живопис в памет на Атанас Згалевски – Згала ще бъде открита в ГХГ.  Тя се осъществява по инициатива на близки и приятели на пловдивския художник, живописец, сценограф, дърворезбар. Ще го представи директорът на галерията Красимир Линков.

Ще ви разкажем и за "Пътя на младите" в Бялата къща с участието на петима автори - живопис и скулптура. 

Започваме в понеделник с надежда за пролетно слънце - точно в 6.00


Още от категорията

Георги Тошев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и телевизионен продуцент Георги Тошев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. В началото на кариерата си той е работил в най-големите вестници у нас. Автор е на редица предавания. Сред тях „Другата България“ и „НепознатиТе“, а сега готви нов телевизионен проект „Децата на другата България“. Зад гърба си има редица документални..

публикувано на 25.09.20 в 10:48

Николай Бухалов в "Добро утро, ден!" на Радио Пловдив

Николай Бухалов гостува на "Добро утро, ден!" в седмицата от 14 до 19 септември. Той сподели, че е признателен на неговите треньори, че обича семейството си, и че винаги се връща в Пловдив, защото обича града.  Той призова хората да са толерантни, и да оценяваме хубавото, което е направено. Двукратният олимпийски шампион днес е общински съветник в..

публикувано на 19.09.20 в 07:58

Нина Найденова в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува Нина Найденова, директор на Държавна опера-Пловдив. Това се случва в момента, когато се провежда тазгодишното издание на Opera Open – много по-различно от останалите, тъй като се провежда в условия на действащи противоепидемични мерки сещу Covid-19. С Нина Найденова говорим за утрото, за..

публикувано на 31.07.20 в 11:54

"Добро утро, Ден" с Красимир Линков

Изкуствоведът и дългогодишен директор на Градската художествена галерия Красимир Линков гостува тази седмица в рубриката „Добро утро, Ден“. Не обича да пие кафе и не е суеверен, но има своите начини за разговор със света, който всеки ден му разкрива нещо от себе си чрез произведенията на изкуството, които галерията пази, за да ги пренесе във..

публикувано на 24.07.20 в 13:44

"Добро утро, ден !" с Русалия Кирова

В "Добро утро, ден!" гостува Русалия Кирова балерина и балетмайстор, основател на балетните паралелки в Музикалното училище и  муза на художника Димитър Киров.  Легендарната им любовна история продължава 50 години. Затова и Ди Киро ,царство му небесно, ще бъде и в този разговор.   „ Аз продължавам да  живея с него и картините му“, казва..

публикувано на 16.07.20 в 14:18