Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добро утро в понеделник!

Два месеца след като пое европейското председателство, България  попадна  под ударите на мощна емоционална турболенция с исторически и геополитически привкус. С амбициата да интегрира усилията  на държавите от Стария континент за повече справедливост, сигурност и споделени ценности не само там, но и на Балканския Запад,  тя се оказа във фокуса на скандал, за който не беше подготвена. Каква бе целта му, кой го използва, как той отшумя в управлението на държавата и в европейски контекст и защо темата за националното ни достойство се оказа политически неудобна. Чуйте коментара на политическия анализатор Деян Кюранов.

Десетки потомци на спасените от лагерите на смъртта български  евреи преклониха глава пред паметника на Благодарността по повод отбелязването на 75-та годишнина от паметното събитие. Делегацията бе водена от посланика на Израел Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан. Репортажът е на Нели Бистрашка.

В ускореното време до 2019-та, когато Пловдив  ще поеме европейското културно домакинство въпросите за готовността ни  се умножават  право пропорционално на тревожното  желание  нещата да се случат по най-добрия възможен начин.  За ремонтите на  Градската художествена галерия  на ул. „Съборна“ – една от перлите в наследството на Йосиф Шнитер – репортаж на Живка  Танчева.

Какво не знаем за рисковете от туберкулоза и защо ранното й откриване е решаващо за лечението – събеседник – д-р  Веселин Давчев -  началник на отделението  по фтизиатрия  за „Седмицата на отворените врати“  в УМБАЛ „Свети Георги“

В минутите за култура след 9 ч. –  изложба – живопис в памет на Атанас Згалевски – Згала ще бъде открита в ГХГ.  Тя се осъществява по инициатива на близки и приятели на пловдивския художник, живописец, сценограф, дърворезбар. Ще го представи директорът на галерията Красимир Линков.

Ще ви разкажем и за "Пътя на младите" в Бялата къща с участието на петима автори - живопис и скулптура. 

Започваме в понеделник с надежда за пролетно слънце - точно в 6.00


Още от категорията

"Добро утро, Ден!" с Росица Касабова

Тази напрегната седмица имаше  своето слънчево утро с гостуването на Росица Касабова. Зад крехката й фигура и по детски широка усмивка стои сериозен бизнес нюх и размах да ръководи винопроизводство, така че наши продукти да покоряват и чужди пазари.  Жена, която след своето изпитание, днес дава уроци по надежда и успех. Намигане към делничното,..

публикувано на 20.03.20 в 18:04

Надя Фурнаджиева в "Добро утро, ден!"

Издателят и преводач Надя Фурнаджиева е гост на предаването "Добро утро, ден!".  Тя сподели, че обича моментите у дома, както и да търси новите предизвикателства пред издателството. Пловдивчанка, която заобичва книгите от дете, и заедно с баща си от малка е споделяла с него - радостта от четенето. Аз имам 99% врагове и 1 % приятели, но точно те са ми..

обновено на 16.03.20 в 09:38

Трима пловдивски карикатуристи в „Алтер его”

Ириен Трендафилов, Цочо Пеев и Нежна Филипова ще гостуват в извънредното издание на „Алтер его”, а то е извънредно, защото по изключение предаването ще се излъчи в неделя и понеделник.  Не пропускайте трите радио-карикатурни изложби, които ще подредим в ефира на Радио Пловдив. „Алтер его” ще звучи в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник..

публикувано на 13.03.20 в 10:50

Доктор Милен Врабевски в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува доктор Милен Врабевски – един от най-успешните иноватори у нас, лекар, предприемач, филантроп, музикален продуцент и композитор, меценат, с множество родолюбиви каузи. Доктор Милен Врабевски е собственик и изпълнителен директор на най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа, а..

публикувано на 06.03.20 в 11:40

Васил Самоковлиев в "Добро утро, ден!"

Наричат  преводача Васил Самоковлиев  пане Василе, кирие Василе, Васко Златоуст, и българския Дон Кихот.   „Когато нямам какво повече да раздавам, раздавам себе си.“   Преводач от чешки език, университетски преподавател в Пловдивския университет и екскурзовод с чешки, руски и гръцки, след 22 години в Прага, Васил Самоковлиев се завърна..

публикувано на 28.02.20 в 17:31