Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Отворени изкуства" обяви нулева година

НОЩ/Пловдив тази година няма да има

Организаторите подготвят мащабното събитие през 2019-та

Снимка: night.bg

Фондация „Отворени Изкуства” обяви 2018-та за нулева година за НОЩ/Пловдив.  Решението идва след  създалата се ситуация около подготовката на тазгодишното издание на мащабното събитие. Организаторите насочват усилията си в подготовката на НОЩ/Пловдив през 2019 година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата.  

Още преди два месеца, след словесни нападки с кмета Иван Тотев, директорът на фондацията Веселина Сариева заяви, че се отказва от общинското финансиране за събитието, включено в културния календар, което е  в размер на 40 хиляди лева.

В официалното становище от "Отворени изкуства" пишат, че  са били изправени пред изпитание, което определят като истинско предизвикателство по време на активна подготовка. От екипа отбелязват, че са взели решение, което да съхрани характера на събитието и да продължат напред с организацията му.  Въпреки получената подкрепа от обществеността, медиите, участниците, феновете на събитието и спонсорите, както и колегиалните позиции на отдел "Култура" и фонация "Пловдив 2019" по казуса, подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив отново беше нарушена с нова вълна от провокации, пише още в становището. 

Пълният текст на официалното становище можете да прочетете тук

Веселина Сариева коментира за Радио Пловдив мотивите за взетото вече решение: 

Беше изгубено изключително много време в излишни комуникации. Време, което е ключово за организацията на самото събитие. Тук няма място за лични емоции, всичко е въпрос на професионализъм и не мога да кажа, че съм обидена. Бих искала да правя хубави неща за града си, но това няма как да се случи професионално до септември. Не бихме могли да направим такова събитие, каквото пловдивчани познават, защото нямаме организационно време. Насочваме усилия към 2019-та, това за нас е важна година



.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на протучтия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици и..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

ДПС без Делян Пеевски искат местни организации

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян, Младежката им организация и ръководството на Движението в община "Марица". Тази сутрин ПГ на ДПС изключи 17-те депутати, участвали в срещата с Ахмед Доган в резиденцията му в "Росенец", а двама други я напуснаха доброволно. Така партията..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11

Свързани новини

Сариева ще прави "Нощ Пловдив", но трябва да забърка кекс за кафето с кмета

Фондацията "Отворени изкуства" на Веселина Сариева не се отказва от провеждането на фестивала "Нощ - Пловдив" през септември, а от общинското финансиране от 40 хиляди лева. До объркването се стигна, след като кметът Иван Тотев съобщи в понеделник, че Сариева се отказва и от средствата, и от Нощта. Случилото се той определи днес като недоразумение...

обновено на 14.03.18 в 16:35

Веси Сариева обвини кмета Тотев в разпространение на фалшиви новини

Община Пловдив ще направи самостоятелна Нощ на музеите и галериите през септември, след като в администрацията е постъпило писмо от Веселина Сариева, че се отказва от общинско финансиране за проекта. Кметът Иван Тотев съобщи, че въпросът ще се дискутира на утрешното заседание на УС на фондация „Пловдив 2019“.  Средствата, които са в размер на 40..

обновено на 12.03.18 в 13:55

Веси Сариева отказа общинско финансиране за Нощта

Фондация „Отворени изкуства” , инициатор на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”, отказва финансирането от 40 000 лева от община Пловдив. Парите са заложени в тазгодишния културен календар на Пловдив и са в подкрепа на участниците във фестивала и организационни дейности.  Отказвайки финансирането от общината, реагираме на заплахите на..

публикувано на 15.02.18 в 15:50