Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекрачване на границите „Ден след ден“

"Двамата лидери обявяват пред народа ни от 80 млн. души и целия свят, че повече няма да има война на Корейския полуостров." 

Снимка

Това гласи съвместното изявление на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, цитирано от "Ройтерс". Ким и Мун подписаха декларация за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Това стана часове след като Ким Чен-ун пресече границата на държавата си и седна на масата за преговори с южнокорейския си колега Мун Дже-ин.

Значението и последиците от историческа среща между Северна и Южна Корея ще коментираме с проф. Нако Стефанов, преподавател в Софийския университет, изследовател на страните от Източна Азия - Китай, Корея и Япония.

След Двете Кореи ще отправим поглед към Космоса, за да се вгледаме в космическия рецептурник, в който присъстват много български храни. Как се съхраняват хранителни продукти между 5 и 10 години, без да са в хладилник? Достъпна ли е храната на космонавтите за всеки българин? Лиофилизираните храни изместват ли диетите и кои ги предпочитат? Разговорът ще е с доц. Илияна Начева криобиолог от Института по криобиология и хранителни технологии.

Ще коментираме и промените в Закона за енергетиката и правомощията на КЕВР при продажба на дялове от енергийни компании – интервюто ще е с Антон Иванов, експерт от Българския енергиен форум.

Живка Танчева обобщава в репортажа си вече направено и скоро предстоящо благоустрояване в три пловдивски района - „Източен“, „Централен“ и „Северен“.

Ще ви поканим и на сватба високо в Родопите. Със 100-годишни носии в неделя – 29 април, в смолянското село Момчиловци ще направят възстановка на старинна родопска сватба. За атрактивния ритуал и съхранени традици и памет ще говорим с Веска Маврудиева, секретар на местното читалище „Светлина“.

Бъдете в петък следобед с програма „Ден след ден“ на Радио Пловдив от 15 до 17 часа!

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02