Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виж утрото „Точно днес“

| обновено на 01.05.18 в 17:18

Започваме работната седмица от втори опит. След първи май – ред е отново за работен график и работни теми. Във второто майско утро говорим:

За реформите в образованието и здравеопазването, за липсата на капацитет за тяхната реализация и с положителни примери как те могат да се случват не чрез министерски директиви, а с нови идеи по места.

Ще влезем заедно в час в едно пловдивско училище в квартал „Столипиново“ – Основно училище „Пенчо Славейков“. И ще ви срещнем с две млади, но изключително решителни учителки – Хулия Стоянова и Христина Танева, които твърдят, че образователната реформа се случва в техните класни стаи. Как те палят огънчето на знанието сред подрастващите роми и с какво им отговарят учениците – историята им ще чуете минути след 8 часа.

Говорим още и за поредната реформа в здравеопазването, но този път чрез спускане на Национална здравна карта. Какво говорят цифрите за Пловдив и съобразени ли са със спецификата на града – разговор с доктор Костадин Чифлигаров, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив.

Ще питаме и за националната кампания за насърчаване на раждаемостта „Направи го за България“. По темата очаквайте разговор с Моника Иванчовска от Движение за национална кауза.

А в деня, когато се отбелязват 142 години от Априлското въстание на Оборище – поглед към заветите, които ни завещаха предците и за смисъла днес на институцията Народно събрание. По темата ще чуете Александър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание.

В рубриката „ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ“ Пламен Асенов разказва за Козима Вагнер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08