Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на буквите и словото - най-българският ден

"Ден след ден" - Аз, буки, веди, глаголи, добро, есть, жичье ...

Просветление за над 300 милиона души по света, използващи кирилицата

Езикът е кодът за човешкото общуване. Той е инструмент за назоваване на света и на вътрешния, духовния свят. Словото е в нас и ние сме в словото.

24 май е празник, какъвто другите народи нямат – празник на буквите, на писмеността, просветата и културата. Това е специален ден за всеки българин, където и да се намира по света. Това е най-българският празник. Идва от миналото, гарантира настоящето и е мост към бъдещето.

В Пловдив през далечната 1851 година е първото официално честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий. Традицията продължава и до днес. 167 години по – късно как се чества 24 май в Пловдив – обобщава в репортажа си Галя Митева.

Преди 1150 години старобългарският език става третият културен език в Европа. Тогава папа Адриан II освещава славянските книги в Рим. Какво ще се случи с езика, който е с най-дълга писмена история в Европейския съюз? Променя ли времето историята? Как политическата конюнктура се меси и диктува езиковите процеси? От македонските земи ли идва славянската писменост? Разговаряме с доц. Славия Бърлиева, директор на Кирило-Методиевския научен център при БАН.

Ще чуем и един съвременен Пазител на Словото – десетокласничката Божидара Николова от Смолян. Тя спечели първа награда в конкурса „Родна реч, омайна, сладка …“ за ученици от 1 до 12 клас в родопския град. Отличието й е за есе на тема „Кои са съвременните пазители на българското слово и писменост?“.

Как се променя българският език? Как се говори, как звучи? Откъде идват проблемите с функционирането на българския език като език на образованието, литературата и културата? Преодолима ли е кризата с грамотността? Как тя се мултиплицира в криза на духовността? Темата ще коментираме с доц. Борислав Георгиев, езиков антрополог и семиотик, преподавател в Нов български университeт.

Има ли все още в Западните покрайнини хора, които се опитват да пречат на честванията на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост? Как се опазва българският език в Босилеград? За празника 24 май на българската общност ще ни разкаже Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в Босилеглад.

Джазът помага да избираш доброто, въпреки всичко, казва джаз певицата Мирослава Кацарова. Тя е завършила богословие в Софийския университет, но професионалният ѝ път е изцяло свързан с музиката. Мира е организаторка на Пловдив Джаз Фест, чийто издания са част от официалната програма на Пловдив Европейска столица на културата. Именно за този фестивал тази година Мирослава Кацарова стана носител на престижната награда „Пловдив“ в категория „Музика“. За джаза като общуване, за музиката като поезия и за смисъла на думите ще е разговорът ни с Мира по Радио Пловдив.

Бъдете с нас и на Празника на Словото – срещата ни е от 15 до 17 часа по Радио Пловдив. 

Снимка

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02