Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славка Чакърова: До това бедствено положение нямаше да се стигне, ако беше изграден обходният път и бяха направени подпорни стени на река Чая, но общината няма пари

Чепеларе отмени бедственото положение

Няма пострадали хора, материалните щети са огромни

Ситуацията в Чепеларе е доста динамична. Бедственото положение е отменено, но аварийните екипи още работят. 

Това съобщи пред Радио Пловдив кметът на Чепеларе Славка Чакърова

Тя обясни, че тази сутрин е получен сигнал за свлачище в село Зорница. Веднага е изпратена техника и пътят е разчистен. 

Две са критичните точки в рамките на град Чепеларе по поречието на река Чая. На ул. "Спартак" е направен насип от камъни и инертни материали и ситуацията е овладяна. По - сериозно е положението на ул. "Здравец" - застрашена е къща, която е близо до реката, а водата все още е буйна и "изяжда" брега. Къщата е близо до църквата. Аварийните екипи работят върху участък от близо 100 метра, правят насипи.

Днес сутринта се е откъснал и един водопровод, който захранва горна зона в града. ВиК работят, подали са временно водозахранване от друг водоизточник. Тази авария ще се отстрани вероятно в събота и неделя. Но, градът вече има вода, разказа Славка Чакърова.

Снимка

Тя подчерта, че няма бедстващи хора. Притеснителното са множеството имуществени щети, с които ние не знам как ще се справим, допълни Чакърова.

Не сме вдигнали бедственото положение. В рамките на няколко часа ще вземем решение, защото изчаквам екипите да ми докладват за тази къща, която е близо до църквата, уточни Славка Чакърова.

Тя посочи, че са мобилизирани всички фирми, разполагащи с трактори, кранове, камиони и друга подходяща за разчистване техника.

Продължава обрушването и на една много опасна скала по пътя за село Забърдо и Чудните мостове, съобщи Чакърова. Пътят остава затворен. Около 10 часа днес на помощ са пристигнали и алпинисти. Вероятно до края на деня пътят ще остане затворен, обясни кметицата. 

Главният път Пловдив - Смолян е проходим, уточни Славка Чакърова. Още вчера е разчистено свлачището при село Проглед, както и срутището в района на Юговското ханче. 

В самия град Чепеларе най - сложна е ситуацията на улицата покрай река Чая. Там още от 2000-та година се работи по изграждането на обходен път. Необходими са обаче 400 000 лева, за да бъдат завършени процедурите по отчуждаването. За съжаление, държавата засега не отпуска исканите пари, а община Чепеларе не разполага със собствени средства за това.

Ако беше изграден обходният път и бяха направени подпорни стени на река Чая, нямаше да се стигне до това бедствено положение, категорична е кметицата на Чепеларе.

Тя посочи,че само вчера нивото на Чая се е вдигнало повече от 3 метра!

Обобщавайки пораженията от проливните валежи, Чакърова посочи свлачището в село Павелско, огромното срутище в село Острица, 3-4 свлачища в село Зорница, срутища има и по пътя за село Забърдо

Описването на щетите ще започне в понеделник. Все още спасителните екипи са на терен и работят по разчистването на последиците от проливните дъждове, обясни Славка Чакърова.

По думите й, община Чепеларе е една от малкото, която е в лошо финансово състояние - има над 4 милиона лева задължения. Затова за отстраняването на щетите от валежите през последните дни ще разчита на средства от държавата.

Цялото интервю на Иванка Петкова с кметицата на Чепеларе Славка Чакърова е в звуковия файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02