Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Точно днес" - за държавата и хората

| обновено на 24.10.18 в 07:10

За посоките на обществената енергия и подменения фокус на проблемите,  гарнирани с политически цинизъм, медиен контрол и уличен натиск около поредния голям скандал. Кога параметрите на властта раждат цинизъм и може ли общественият гняв да бъде надежден коректив.  От искането до оставка,  устояването й напук и неглижирането на невъзможността за нормален диалог  по най-важните теми в държавата  до разломите на доверие между народа и политиците, между управляващи и опозиция и между коалиционните партньори в коалицията в нейния голям и малък формат – политическият анализатор  Първан Симеонов.

Бъдещите търговски връзки между ЕС и Великобритания и развитието на международната търговия в контекста на Брекзит и промяната в аметриканските търговски отношения са акцент на съвместната конференция  на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“  и „Британо-Българската бизнес аноциация“. За проблемите, които тревожат бизнеса и очакванията му от форума – д-р Ангел Стоев, изпълнителен директор  на Сдружението.

В Световния ден за борба полиемиелита  като медицински, но и тежък социален проблем и инициативите на Ротари Интернешънъл  за окончателно  изпращане на болестта в миналото – чуйте д-р  Димитър Димитров – управител на „Еврохоспитал“ – Пловдив.  

„Прозорецът“, който отразява светлините на времето, и зад който  оставаме невидими с тревогите и мечтите си.  В опит за надникване зад неговата  рамка  с неизбежното питане за важните неща – Стоян Терзиев разговаря с авторката Стефка Тотева преди премиерата на стихосбирката  в читалище „Алеко Константинов“.

В Минутите за култура след 9 ч. авторът на рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов представя немския физик и изобретател Ханс Гайгер.


Още от категорията

Скулпторът Цвятко Сиромашки в "Добро утро, ден!"

Какво е общото  между твърдостта на камъка и фината изящност на едно цвете? Отговорът на този въпрос ще бъде по-лесен, ако уточним, че цветето е точно  хризантема. И ако все още се затруднявате да откриете отговора, ще ви помогне известният български скулптор и най-вече пловдивчанин, чието име също е свързано с цвете – Цвятко Сиромашки ...

публикувано на 21.02.20 в 16:06

„Добро утро, Ден“ с актрисата Ивана Папазова

Тази седмица, не на сцената, а пред микрофона Ивана Папазова ни разказа за своето утро, хаосът, който я побърква, но остава денят и ангажиментите да се движат в своята закономерност. Обича да „изчезва“,  да се скрие в прегръдката на природата. Връща се назад във времето със спомени за килима от минзухари, планинските мъгли и безбрежните семейни..

обновено на 14.02.20 в 11:27

"Добро утро, Ден!" с Разказвача на приказки

Тази седмица спорихме със зрелостта, която самонадеяно смята, че вече не сме във възрастта за приказки, защото сме сериозни хора, бързо и трудно живеем и въобще не ни е до приказния свят. А дали е така и защо не е -  чухме в разговор с Разказвача на приказки. Истинското му име е Константин - Кирил Иванов. Кръстен е на двама дядовци, не на философа, но..

публикувано на 07.02.20 в 09:28

Журналистът Иван Тропанкев в "Добро утро, ден!"

Българският писател и журналист Иван Тропанкев е гост на рубриката ни в последните дни на януари. Питаме за началото на деня му, а той добавя защо проблемите с мръсния въздух толкова го дразнят. Кога си казва „писна ми!“, както и за оценката му за Пловдив - Европейска столица на културата. Авторът е известен с белетристиката си и дългогодишните си..

публикувано на 31.01.20 в 09:59

Професор Димитър Шишков в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Димитър Шишков, известен лекар, шеф на Клиниката по урология в УБАЛ „Пловдив“, преподавател в Тракийския университет и бивш депутат. Професор Шишков никога не се притеснява да изразява  мнението си, но винаги го прави с чувство за хумор. Категоричен е, че няма да напусне България,..

публикувано на 24.01.20 в 10:38