Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Точно днес" - на 9 януари - посоката е Пловдив

Очакването, мечтите, туристите, отговорността да „потребяваш“ култура.  Те са детайли от сложен процес, който интегрира  публичното пространство,  извеждайки като акцент хората – вдъхновители на събитието,  артистите, участниците, зрителите. Последните  са кръвоносната система на един древен град от европейската цивилизация, който е наше естествено пространство за обитаване – Пловдив.  И ако всичко това предпоставя  стартиращото събитие от  международна значимост, въпросът е:  ще се справим ли и кога ще е сигурно, че сме успели –  по темата:  журналистът Кин Стоянов

Какво се сучва, когато видим познатите  неща от наследството  или пък внезапно забележим, че средата ни съдържа знаци на наследство, за които не подозираме. За откривателството през погледа на обектива, поставил във фокус градските пейзажи и атмосферата на балканския град – чуйте  Ирена Бокова – културен антрополог и преподавател  в НБУ  за  откриващата се на 11 януари фотографска експозиция в Етнографския музей – Пловдив, инициирана от  НБУ и регионалния център на опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Ретрото е на мода винаги. Тезата отнасяме като въпрос за новата книга на известния биолог и носител на „Почетен знак на Пловдив“  проф. д-р Стефан Станев по повод новата му книга с разкази и спомени „Ретро“ и преди отбелязването на неговия 80-годишен юбилей в Културен център  Тракарт. Той е автор на над 160 стартии, 23 книги, посветени на историята на българската ботаника и популяризацията на ботаническите знания, както и на  12 книги за български художници.

В Минтутите за култура след 9. ч – авторът на рубриката „Великите европейци“  Пламен Асенов ще представи английския кинорежисьор Алфред Хичкок.


Още от категорията

Скулпторът Цвятко Сиромашки в "Добро утро, ден!"

Какво е общото  между твърдостта на камъка и фината изящност на едно цвете? Отговорът на този въпрос ще бъде по-лесен, ако уточним, че цветето е точно  хризантема. И ако все още се затруднявате да откриете отговора, ще ви помогне известният български скулптор и най-вече пловдивчанин, чието име също е свързано с цвете – Цвятко Сиромашки ...

публикувано на 21.02.20 в 16:06

„Добро утро, Ден“ с актрисата Ивана Папазова

Тази седмица, не на сцената, а пред микрофона Ивана Папазова ни разказа за своето утро, хаосът, който я побърква, но остава денят и ангажиментите да се движат в своята закономерност. Обича да „изчезва“,  да се скрие в прегръдката на природата. Връща се назад във времето със спомени за килима от минзухари, планинските мъгли и безбрежните семейни..

обновено на 14.02.20 в 11:27

"Добро утро, Ден!" с Разказвача на приказки

Тази седмица спорихме със зрелостта, която самонадеяно смята, че вече не сме във възрастта за приказки, защото сме сериозни хора, бързо и трудно живеем и въобще не ни е до приказния свят. А дали е така и защо не е -  чухме в разговор с Разказвача на приказки. Истинското му име е Константин - Кирил Иванов. Кръстен е на двама дядовци, не на философа, но..

публикувано на 07.02.20 в 09:28

Журналистът Иван Тропанкев в "Добро утро, ден!"

Българският писател и журналист Иван Тропанкев е гост на рубриката ни в последните дни на януари. Питаме за началото на деня му, а той добавя защо проблемите с мръсния въздух толкова го дразнят. Кога си казва „писна ми!“, както и за оценката му за Пловдив - Европейска столица на културата. Авторът е известен с белетристиката си и дългогодишните си..

публикувано на 31.01.20 в 09:59

Професор Димитър Шишков в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Димитър Шишков, известен лекар, шеф на Клиниката по урология в УБАЛ „Пловдив“, преподавател в Тракийския университет и бивш депутат. Професор Шишков никога не се притеснява да изразява  мнението си, но винаги го прави с чувство за хумор. Категоричен е, че няма да напусне България,..

публикувано на 24.01.20 в 10:38