Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростоличани „Ден след ден“

Светлините на прожекторите угаснаха. Сцената е празна, дори наполовина липсва. Скоро ще изчезне напълно от централния булевард на Пловдив. Впечатляващото светлинно шоу вече е само спомен. И първа стъпка към стотиците културни събития, които ще се състоят през цялата 2019 година в Пловдив.

Дано и те не са като началото - ефектна фасада на хаотично и недобре изпълнено съдържание.

Всъщност, защо не, ако културата ни е такава? Монументална и ефектна като кула, която строим, за да я покажем на другите (чужденците), а след това я разрушаваме, за да се потопим отново „заедно“ в многопластовите публични дебати, завършващи по правило със скандали.

Но, да дадем път на надеждата – че през 2019-та фокусът ще е към истинските творци и създатели на култура – не тази, с етикет глобална, а носещата печата на българската душевност, която ни изстрелва отвъд географските ограничения.

Пловдив има нужда от добре свършена работа. Да надскочим регионалния шовинизъм и да направим така, че мотото на ЕСК „Заедно“ да не е само сбор от букви, а емблема, изпълнена със съдържание. От пловдивчани и от всички българи.

Оправдава ли Пловдив честта да е Европейска столица на културата? Темата ще коментираме с писателя и общественик Румен Леонидов.

Пак по темата, ще прибавим емоционалния коментар на бившия пловдивски кмет, сега депутат Спас Гърневски. Неговият оптимизъм се разширява до бъдещо домакинство на Пловдив като Световна столица на културата.

Иванка Петкова обобщава искането на ВМРО да бъде направен отчет за похарчените милиони за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата.

И още теми от деня:

Севдалин Палаузов представя в репортаж протеста на  пловдивски фирми и техните работници срещу рязкото поскъпване на тока на енергийната борса. Защо ситуацията е притеснителна за предприятията със сериозни потребления на ток? Основателни ли са предупрежденията на експертите, че това ще се отрази на цената на тока и за битовите потребители? – отговорите от работодатели и работници, както и от представителя на държавата – областният управител Здравко Димитров.

Михаил Миховски фокусира репортажа си върху важни инфраструктурни обекти в Пловдив. От него ще разберем защо възстановяването на движението по бул. „Цар борис Трети Обединител“ се отлага с четири дни от първаначално обещаното и ще стане на 21-ви януари, понеделник. Акцент се са и още два обекта – проектът „Модър – Царевец“ и „Стадион Пловдив“.

Пак Михаил Миховски ще ни направи съпричастни на празника Банго Васил в пловдивския квартал „Столипиново“.

Бъдете с Радио Пловдив и днес от 15 до 17 часа!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02