Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апартаментгейт няма да повлияе много на евровота

Апартамент-гейт няма да повлияе много на резултата в предстоящите избори. Това прогнозира философът и културолог професор Калин Янакиев. Като причина за това той посочи политическата апатия, която се е настанила у нас. Според него тя  се дължи на „много странното“, по думите му, „партньорство между ГЕРБ и БСП, които със своите противпоставяния си вършат чудесна работа. Ето защо и този скандал ще бъде разчетен от българския избирател като поредните пасове между двете политически сили. Което значи, че на техните резултати няма да повлияе“.

„Кич“ и „истиснки естетически грях“ нарече професорът натоварените със символика надписи по сградата, в която са жилищата от „апартамент гейт“. А по отношение на "икономическия грях", както го нарече, изрази учудване, че повечето медии се занимават с въпроса кой е сценарист на скандала, вместо да питат дали има закононарушение. „Ако има такова закононарушение, който и да е този, който повдигна този въпрос, повдигна похлупака на този скандал, той си е вършил работата“, заключи професорът.

От общата листа на ГЕРБ със СДС управляващата партия няма да получи  кой знае каква помощ заради недостатъчно добре установения профил на партията, която е и малка в момента - е мнението на Янакиев по повод съюза между двете партии за предстоящия евровот, скрепен и със споразумение днес. 

„Очевидно е, че ГЕРБ има тежки проблеми с досегашния си коалиционен партньор и се опитва да го замени с някой друг“, каза Янакиев. "Макар и досега управляващите да не са се явявали на избори в коалиция, те винаги са управлявали в определени коалиции", припомни той и изрази смущение, че в резултат на тези коалиции ГЕРБ променя профила си „твърде много“ по думите му.

Ако в предишното си управление в коалиция с тогава Реформаторския блок, той бе по-скоро европейски демократично и класически либерално ориентиран, в последния период, когато е в управлението с патриотичните сили, започва да завива към евроскептицизма, към т.н. нов консерватизъм, който по-правилно напоследък  започна да се нарича националпопулизъм. Ако трябва да бъда напълно откровен, ГЕРБ е партия от дясно популистки тип, но от по-старото поколение на десните популисти,“ обясни професорът, като сравни ГЕРБ с партията на Силвио Берлускони в Италия. Според него, е „една дясно полулистка партия без изградена трвърда идеология, която е склонна да завива в различни посоки в зависмиост от това накъде е трендът“.

На въпрос как ще изглежда Европа след 26 май, професорът подчерта,  че макар и много да се говори, че консервативните партии  ще преобърнат тренда и че ще дойде края на либерална Европа, най-вероятно националпопулистките партии ще спечелят малко повече депутати, отколкото до момента са имали. „Помнете ми думата, ще се вдигне невероятен шум, защото те ще се опитат да го представят като огромен и нечуван успех. Досегашното статукво в Европа, общо взето, ще бъде запазено с частичен успех на националпопулистките движения,“ е неговата прогноза.

А за България предвиди, че ако Патриотичният фронт се яви разделен на 3 парчета, е възможно да не вкара евродепутат. Това, по негови думи, означава България да има евродепутати от най-големите партии. Така нарастват шансовете на  „Демократична България" да вкара депутат, е прогнозата му.

Калин Янакиев изрази мнение още, че за ГЕРБ не е удобно да се явява на предсрочни парламентарни избори, защото резултатуите на партията, според социалогическите  проучвания, са почти изравнени с тези на БСП и е риск да се напускат властови позиции. 

Професорът беше гост на ВУАРР, където изнесе лекция на тема „Европа и България – настояща ситуация и перспективи“.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58