Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно, коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова.

Вчера стана ясно, че е приключила проверката на АДФИ за законосъобразност на документите за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата. Проверени са 13 обществени поръчки и 43 договора за откриващото събитие на 12 януари т.г., на обща стойност 3 198 312 лв. с ДДС. Проверяващите от АДФИ са открили 7 нарушения. 

Проверени са процедурите, какво е съдържанието им и дали е спазен законът. По отношение на свършеното от работещите в общинската фондация "Пловдив 2019" мога да кажа, че са свършили добра работа по Закона за обществените поръчки - много трудна, много педантична и е спазен законът, обясни Петкова. 

Според председателя на ОбС са констатирани не 7 нарушения, а 2. Става дума за два договора - за доставка и монтаж на пана и друг за пренасяне на различни предмети с мотокари. АДФИ е приела, че това нарушава в известен смисъл Закона за конкуренцията и затова ще бъдат издадени актове за установяване на нарушения на директора на фондацията Кирил Велчев. На негово място бих оспорила в съда актовете на инспекторите, коментира Савина Петкова, която е адвокат по професия.

Тя допълни, че останалите 5 нарушения всъщност не са такива. Става дума, че до АДФИ не е изпратено уведомление за сключени договори, но пък те са качени на сайта на фондацията, така че законът не е нарушен и агенцията не го санкционира.

По отношение на работата на фондация "Пловдив 2019" искам да ги похваля, защото са свършили работа, която никак не е лесна, каза председателят на ОбС.

Не е продуктивно на финала на Пловдив Европейска столица на културата да търсим само негативите. Факт е,че градът е променен, по-красив, да се надяваме, че фестивалите ще станат традиция и още повече хора ще посещават Пловдив. Важно е да кажем, че тези хора се учеха в движение, защото никога досега български град не е бил европейска столица на културата. А кусурите така или иначе ще си ги кажем, но е важно да оценим и направеното, каза Савина Петкова. 

Цялото интервю на Емил Костов със Савина Петкова, председател на ОбС - Пловдив, е в прикачения файл. 

Още от категорията

Електронното здравеопазване е най - добрият контрол

Това е един икономически проблем, който се превърна в политическа криза в здравеопазването, но не от голям мащаб и създаде сътресение сред институциите. Така  Аркади Шарков , здравен експерт и заместник-председател на Експертен клуб за икономика и политика, коментира т. нар "лобистки скандал" за източването на Здравната каса от..

публикувано на 17.01.20 в 16:38
Искра Михайлова

Не 1, а 12 милиарда лева трябват за ВиК сектора в страната

Не съм голям привърженик на централизирания модел на управление, особено на система, която предполага гъвкави решения и модели, съобразени със спецификата на конкретни територии. Опитът да направят ВиК асоциации в големите области не е успешен, тъй като някои от общините предпочитат сами да управляват водоснабдителните си дружества. Това заяви за..

публикувано на 17.01.20 в 16:14

Let It Be прозвуча по "Хоризонт" в подкрепа на Радио Пловдив

Колеги от БНР – София подкрепиха протеста на Радио Пловдив срещу недостатъчното финансиране на програмата и полученото в края на миналата година най- ниско в системата ДМС. В предаването „Преди всички“ бе прочетено второто отворено писмо на екипа на Радио Пловдив, в което се обяснява защо след един месец е възобновено публикуването на актуална..

обновено на 17.01.20 в 14:31

Време е за широк политически консенсус между партиите

В програма "Ден след ден" на Радио Пловдив по важните теми от седмицата - наш събеседник е Иван Тропанкев, журналист, писател, фотограф .  Започваме от предстоящия вот на недоверие, следва реацията към безводието в Перник, както и проговарянето на д-р Дечо Дечев. Одържавяването на тотото също е сред темите, по които следва коментар на анализатора...

публикувано на 17.01.20 в 14:06

Проблемите в здравеопазването са структурни, а не - в личността

Дебатът все повече през последните дни се измества към начина, по който са съобщени проблемите в здравеопазването. Не – към самите проблеми и същността им, съдържанието, същественото,  а към това, защо са съобщени през медиите. Най-вероятно има проблем в комуникацията между ръководствата на НЗОК и Министерството на здравеопазването. Това..

публикувано на 17.01.20 в 10:31

Свързани новини

АДФИ откри 7 нарушения при откриващото събитие на Пловдив ЕСК

Приключила е проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ за законосъобразност на документите за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата. Констатациите са публикувани на сайта на АДФИ за третото тримесечие на годината. Проверени са 13 обществени поръчки и общо 43 договора за откриващото събитие на 12 януари..

публикувано на 17.10.19 в 21:40