Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Приеми ме с обич" помага на децата и семействата им

Призивът „Приеми ме с обич” е изпълнен с онази изконна  нужда на всяко дете, на всяко едно човешко същество да бъде прието такова, каквото е,  такова, каквото е създадено и да бъде обичано, каза директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Недка Петрова. Днес комплексът отчита своята дейност по кампанията "Приеми ме с обич", посветена на приемната грижа.

Насочихме усилията си екипа на комплекса тази година да подкрепа тази кампания, тъй като вие знаете, че през последните шест години приемната грижа се развива основно по проекта на Агенцията за социално подпомагане и там има областни екипи по приемна грижа, почти всички общини от област Пловдив с изключение на две са включени в този екип и всъщност ние подкрепяме много малка част от работата по приемни грижи през тези години. Но комплексът винаги е бил място, където да се срещнат всички родители – и биологичните, и осиновителите и приемните родители. Ние по много естествен път откликнахме на поканата на областния екип по приемна  грижа  да стане тази година партньор в  информационната кампания като основно подкрепихме кампанията с логистика, с осигурен транспорт до разлините места, с осигурени информационни брошури и информационни материали като включихме и двете общини, които не са част от областни я екип, това са община Куклен и община Стамболийски като особено в община Стамболийски срещнахме изключително голяма готовност  да си сътрудничим и да работим и занапред  по линия на приемната грижа, което за нас е изключително обнадеждаващо.

Приемната грижа е изключително трудна за обяснение, защото няма зададен модел, няма зададен ешелон, еталон за нея, каза още Недка Петрова.

Всеки ден в болниците се раждат деца и за някои от тях нуждата от спешна грижа е много голяма. В Пловдив само 7 родилни отделения. 

През последните месеци имаше новородени деца, за които нямаше приемни семейства точно за тази възрастова група – за новородени и за тях трябваше да се търсят семейства извън Пловдивска област. Те вече са настанени, защото ние работим с национална информационна система, колегите от Закрила на детето всеки един момент са наясно къде има свободни приемни семейства за точно определена възраст и  профил на дете, така че се предприемат мерки, но подобни мерки затрудняват работата с биологичното семейство и  аз много бих искала в днешния ден да подчертая, че една от  ключовите роли на приемната грижа е, първо, да гарантира сигурна, безопасна и защитена среда на новороденото. 

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09
Пенка Георгиева

Очаква се бум на хроничните заболявания след карантината

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? „Хората се страхуваха да отидат на прегледи и това влоши..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Хората вярват по-скоро на Божков, отколкото на властта

„Мисля, че независимо от пренебрежението, което управляващите показват, този ход е доста действен спряма хората и те вярват по-скоро на Васил Божков, отколкото на тях”. Така експертът по сигурност Николай Радулов коментира по Радио Пловдив публикуваните от Божков текстове и комикси във Фейсбук. „Мисля, че тези хора, които управляват държавата,..

публикувано на 04.06.20 в 15:12

Пациентите са объркани за коронавируса

"Нямам пациент, който да е дошъл при мен и да не ме е попитал :  в крайна сметка,  има, или няма коронавирус ? ", каза в интервю за Радио Пловдив д-р Николай Влахов от Второ ДКЦ  в Пловдив.  Д-р Влахов разказа, че периода на активния коронавирус е преминал трудно. Особено в началото, когато върху личните лекари е паднала голямата  отговорност, когато..

публикувано на 04.06.20 в 10:37

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47