Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Снимка: Под тепето

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в  Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив.

Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа. 

Това е първата им среща с академична общност в Пловдив. 

Преди да се превърне в книга „Великите европейци“ се ражда като радиорубрика в ефира на БНР – Радио Пловдив, където звучи от седем години до днес!

Знаете ли, че Интернет има официален светец, а преди всяко влизане в Мрежата, това пълно с изкушения и съблазни пространство, е добре човек да каже молитвата, която ще го предпази от тях?

А знаете ли как се нарича мярката за честност и морален авторитет в политиката?

Но може би се чудите друго - какво е основното забавление в скучния иначе живот на философа Барух Спиноза, когото, според философа Мигел де Унамуно, цял живот го боли Бог?

И също – кога е измислено замерянето на музикалните кумири по сцената с дамски гащички като израз на любов и всеотдайност?

Отговорите на тези и много други важни въпроси ще намерите в първата част от книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, издадена през 2019 от Фондация „Про либрис”, с илюстрации на художника Александър Гьошев.

Текстовете, базирани на едноименната поредица на Радио Пловдив, вече завладяха умовете и сърцата на хората при срещите в Пловдив, Асеновград, Кърджали, Казанлък и София, включително на студентите от специалност „Европеистика” в Софийския университет.
Още от категорията

Арката на Димчо Павлов се връща в Цар-Симеоновата градина

След повече от две години усилията на Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници се увенча с успех. Зам. Кметът по култура Пламен Панов, предложи на Общинския съвет да гласува връщането на Арката на скулптора Димчо Павлав в пространството между фонтана „Деметра“ и Виенския павилион. Процедурата ще бъде съгласувана с..

публикувано на 30.11.20 в 13:54

"Извънредни мисли" - устойчиви на времето

Когато градиш живота си вслушваки се в сърцето, и вглеждайки се дълбоко в традициите, откриваш всякога възможност да продължиш напред! Изпитанията на настоящето добавят една огромна част в пъзела на нашето време.  Росица Касабова е родена в Брегово,Видинска обл.,родители агрономи –лозари,потомствени винари Завършила средно образование..

обновено на 30.11.20 в 13:33

Преге - предаване за света на книгите, 28.11.- 04.12.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 11. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Ши Юкин. Чудните дела на съдия Бао. Т. 3. 400 стр., тв./м. к.  ок. 3А,/ 4А, Изток-Запад, 2020. Проспер Мериме. Кармен. 64 стр., ок. 2А, Фама, 2020. Гилберт Адеър. Мечтатели. 176 стр., 3А, Кръг,..

публикувано на 30.11.20 в 10:17

В "Срещите" разговор за светците и светостта

В обърканото ни време, в дните ни - дни на война, „Срещите” ви предлагат разговор за святостта и светците. Защото, тя святостта, е вложеният в човека стремеж за усъвършенстване. Гости на  предаването - Петко Атанасов и Петър Граматиков. И както казва Чоран: "Интересен е пътят, по който един човек се отказва от себе си, за да поеме кръста на..

обновено на 28.11.20 в 09:17

"Глина" - новият български роман

"Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си." Срещаме ви с Виктория Бешлийска - автор на блога "По дирите на думите"  ( Words Do Worlds) и инициативата "Обичам българските..

обновено на 27.11.20 в 14:48