Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Снимка: Под тепето

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в  Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив.

Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа. 

Това е първата им среща с академична общност в Пловдив. 

Преди да се превърне в книга „Великите европейци“ се ражда като радиорубрика в ефира на БНР – Радио Пловдив, където звучи от седем години до днес!

Знаете ли, че Интернет има официален светец, а преди всяко влизане в Мрежата, това пълно с изкушения и съблазни пространство, е добре човек да каже молитвата, която ще го предпази от тях?

А знаете ли как се нарича мярката за честност и морален авторитет в политиката?

Но може би се чудите друго - какво е основното забавление в скучния иначе живот на философа Барух Спиноза, когото, според философа Мигел де Унамуно, цял живот го боли Бог?

И също – кога е измислено замерянето на музикалните кумири по сцената с дамски гащички като израз на любов и всеотдайност?

Отговорите на тези и много други важни въпроси ще намерите в първата част от книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, издадена през 2019 от Фондация „Про либрис”, с илюстрации на художника Александър Гьошев.

Текстовете, базирани на едноименната поредица на Радио Пловдив, вече завладяха умовете и сърцата на хората при срещите в Пловдив, Асеновград, Кърджали, Казанлък и София, включително на студентите от специалност „Европеистика” в Софийския университет.
Още от категорията
Професор Галина Лардева

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство. Фактите : в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена..

публикувано на 26.05.20 в 11:49

400 млн. лв. са оставили БГ-туристите в Пловдив през изминалите две години

Фондация „Пловдив 2019“ публикува акценти от поредицата изследвания  на инициативата Европейска столица на културата в града и държавата. Те са направени в периода 2015-та – 2019 и са част от задължителните изисквания за всяка столица на културата за ефектите от проекта. Според резултатите близо 2 милиона и 200 хиляди българи са посетили Пловдив..

публикувано на 26.05.20 в 11:35

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34

Преге - предаване за света на книгите, 23 - 29 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 23.05.2020г. бяха представени следните заглавия: Р убрика „Напълно непознати“ Жан-Пол Сартр. Стената. 215 стр., ок. 4А, Фама, 2020. Йозеф Рот. Пътуване из Украйна и Русия. 154 стр., ок. 2А, Аквариус, 2020. Неда Антонова. Безмълвие. 304 стр., ок 4А, Хермес, 2020. Иван..

публикувано на 24.05.20 в 15:06