Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Снимка: Под тепето

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в  Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив.

Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа. 

Това е първата им среща с академична общност в Пловдив. 

Преди да се превърне в книга „Великите европейци“ се ражда като радиорубрика в ефира на БНР – Радио Пловдив, където звучи от седем години до днес!

Знаете ли, че Интернет има официален светец, а преди всяко влизане в Мрежата, това пълно с изкушения и съблазни пространство, е добре човек да каже молитвата, която ще го предпази от тях?

А знаете ли как се нарича мярката за честност и морален авторитет в политиката?

Но може би се чудите друго - какво е основното забавление в скучния иначе живот на философа Барух Спиноза, когото, според философа Мигел де Унамуно, цял живот го боли Бог?

И също – кога е измислено замерянето на музикалните кумири по сцената с дамски гащички като израз на любов и всеотдайност?

Отговорите на тези и много други важни въпроси ще намерите в първата част от книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, издадена през 2019 от Фондация „Про либрис”, с илюстрации на художника Александър Гьошев.

Текстовете, базирани на едноименната поредица на Радио Пловдив, вече завладяха умовете и сърцата на хората при срещите в Пловдив, Асеновград, Кърджали, Казанлък и София, включително на студентите от специалност „Европеистика” в Софийския университет.
Още от категорията

"Ежедневности" от карантината и с подкрепа за болни деца

Разкази от действителни случаи по време на ковид-карантината – това е съдържанието на четвъртата книга на учителя от СУ „Георги Брегов“ Пазарджик Илия Михайлов. Тя се казва „Ежедневности“ и за нея Михайлов споделя:  „Имат отенък на карантинни настрония, пандемия и всичко, което исках да оставя зад гърба си от миналата година . С тази книжка..

обновено на 08.03.21 в 17:22

Международно признание за ръченица & бийтбокс

Едно съчетание на  българска фолклорна музика и бийтбокс, спечели международно признание в конкурса "GOLDEN KEYS" 2021 към UNESCO, с  присъдена "Златната диплома" в категорията инструментална музика.  "Дончевска ръченица" е авторска пиеса на акордеониста Калоян Куманов, в която обаче, по невероятен начин се вписва и бийтбоксъра KillaBee (Галин..

публикувано на 08.03.21 в 14:16

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 март

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.03. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати “ ( нови книги ) Исабел Алиенде. На жените с обич. 190 стр., ок.3А, Колибри, 2021. Казуо Ишигуро. Клара и слънцето. 310 стр., ок. 4а, Лабиринт, 2021. Тарин Фишър. Оичай ме с лъжа: Опортюнистката. 256 стр.,..

публикувано на 08.03.21 в 10:32

Вени и Аглея със среща на картини и музика за 8-ми март

В зона "Култура" представяме творческата среща Little ladies , посветена на Деня на жената, 8-ми март - с две очарователни момичета, художничката Венета Павлова и Аглея Канева от НУМТИ - Пловдив. Тази вечер се открива изложбата с картините на Вени, и ще звучат джаз песни в изпълнение на Аглея, в арт галерия AK glass of wine-Пловдив. Основното е..

публикувано на 08.03.21 в 09:18

"Замлъкване" с онлайн завръщане

Спектакълът "Замлъкване" е вдъхновен от енигматичния филм „Персона” на Ингмар Бергман, който проследява процеса, през който преминава една жена в отказа си да говори и да приеме ролите си на актриса, майка, съпруга. Дванадесет години след създаването му, "Замлъкване" се завръща с онлайн излъчване в Меьдународният ден на жената. След излъчването..

публикувано на 07.03.21 в 10:32