Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тръбите под "Ал. Стамболийски" не издържат трафика

Снимка: Plovdiv-pess

Част от пловдивския булевард "Александър Стамболийски" остава затворена вече втори ден заради поредното отстраняване на водопроводна авария. И местна власт, и ВиК експерти от години сочат като единствено решение изграждането на Южния обходен колектор, който да спре слягането на почвата и оттам и неизбежните повреди във водопровода в района.

Районния кмет Костадин Язов обясни, че основният проблем е самият водопровод, който е много близко до настилката и тръбите  постоянно се мачкат и пукат от натовареният трафик.

От друга страна в тръбата е на 4.80 метра дълбочина и няма капацитет да поеме натоварването от все по- големият брой жилищни сгради.

Цялостният ремонт ще бъде дълъг и много скъп, каза Язов. По думите му трябва да се търси европейско финансиране с участие на общината. В момента, в който стартира и „Модър – Царевец“ ще се получи още по- голямо натоварване.

Засега по силите на местната власт е да прави ремонти и да закърпва положението на парче, където възникне проблем.

Проектът на Южният обходен колектор не е включва сервитута на бул "Александър Стамболийски". Свързването му с него ще е много скъпо, а и не е сигурно, че ще се осъществи технологично заради застрояването на района.

Около 1 милион са средствата,  с които ще разполага района през 2020 година, каза още Язов. Планира се приоритенто те да се за изграждане на паркинги, ремонти на улици и поддържане на зелените площи.  

В обозримо бъдеще нов паркинг със 107 места и прилежаща улица ще се строи на ул. „Асен Христофоров“, паркинг ще се строи и до детска градина „Валентина“.

Предстои и  преасфалтиране на връзката между бул. „Александър Стамболийски“ и „Кукленско шосе“. 


Още от категорията

Психологическата зараза е не по- малко опасна от вирусната

Обективни са причините за тревога и не е лесно да се улучи дозата и тона на информацията, каза по повод възможността за паника покрай корона вируса психологът проф. Веселин Василев. Феноменът за психичното заразяване е изследван от психолозите. Навремето това е ставало чрез личното общуване, сега медиите могат да доведат до свръх напрежение.  Освен..

публикувано на 27.02.20 в 10:50

Държавата да плати карантината, иначе ни чака трагедия

Изненадам съм, че в държава член на ЕС в 21 век води дебати за болнични и кой ще ги плати, а не дебати как да се информират хората и да се стимулират да си стоят вкъщи, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Държавата да не се държи като мащеха, а да застене до хората, да се погрижи за тях, да ги успокои и да..

публикувано на 27.02.20 в 10:16

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви  Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Управляващите са стабилни, но не излъчват стабилност

Очаквани са тези искри или конфликтни ситуации между партньорите в управляващата коалиция , най-вече между ГЕРБ и основният им партньор ВМРО , заяви политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд" в коментар за напрежението след показния арест на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева,..

обновено на 26.02.20 в 17:03
Румен Драганов

Дори след коронавируса през 2020-та ще има ръст на туризма

Коронавирусът по света и у нас - заразата, която в мащабите си има сериозни последици за Китай и Италия.  В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, казаха от Кризисния щаб тази сутрин.  В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус...

обновено на 26.02.20 в 16:58