Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тръбите под "Ал. Стамболийски" не издържат трафика

Снимка: Plovdiv-pess

Част от пловдивския булевард "Александър Стамболийски" остава затворена вече втори ден заради поредното отстраняване на водопроводна авария. И местна власт, и ВиК експерти от години сочат като единствено решение изграждането на Южния обходен колектор, който да спре слягането на почвата и оттам и неизбежните повреди във водопровода в района.

Районния кмет Костадин Язов обясни, че основният проблем е самият водопровод, който е много близко до настилката и тръбите  постоянно се мачкат и пукат от натовареният трафик.

От друга страна в тръбата е на 4.80 метра дълбочина и няма капацитет да поеме натоварването от все по- големият брой жилищни сгради.

Цялостният ремонт ще бъде дълъг и много скъп, каза Язов. По думите му трябва да се търси европейско финансиране с участие на общината. В момента, в който стартира и „Модър – Царевец“ ще се получи още по- голямо натоварване.

Засега по силите на местната власт е да прави ремонти и да закърпва положението на парче, където възникне проблем.

Проектът на Южният обходен колектор не е включва сервитута на бул "Александър Стамболийски". Свързването му с него ще е много скъпо, а и не е сигурно, че ще се осъществи технологично заради застрояването на района.

Около 1 милион са средствата,  с които ще разполага района през 2020 година, каза още Язов. Планира се приоритенто те да се за изграждане на паркинги, ремонти на улици и поддържане на зелените площи.  

В обозримо бъдеще нов паркинг със 107 места и прилежаща улица ще се строи на ул. „Асен Христофоров“, паркинг ще се строи и до детска градина „Валентина“.

Предстои и  преасфалтиране на връзката между бул. „Александър Стамболийски“ и „Кукленско шосе“. 


Още от категорията

Разпродажбата на общински имоти задуши Пловдив

Архитект Иван Делчев е ръководител на екипа на „Булплан” ООД - София, изработил проекта за новия Общ устройствен план на Пловдив . В разработката са включени повече от 20 експерти. Пред Радио Пловдив арх. Иван Делчев коментира дискусиите с граждани от шестте района на Пловдив по основния документ за града, свързан с развитието му за 20 години..

обновено на 29.10.20 в 17:15

Някои хора искат да върнат времето на варварството

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като списанието "Шарли ебдо" реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше..

публикувано на 29.10.20 в 17:08

Пазете се, без да се страхувате!

Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ се нуждае от доброволци – студенти по медицина. През деня през клиниката минават 40-50 пациенти за преглед, като 72-ма в момента са на болнично лечение в Ковид отделението. Довечера медици от Пловдив ще излязат за втори път от 20 ч. пред лечебните заведения с включени светлини на телефоните като..

публикувано на 29.10.20 в 16:57
Антиковид мерки на пазара, Пловдив

Пазарувайте с маски и на откритите пазари!

В четвъртък на Четвъртък пазара в Пловдив новите противоепидемични мерки на повечето сергии се спазват. В това се увери екип на Радио Пловдив, който ги обиколи, за да провери на място дали търговци и клиенти носят маски и дистанцията  между тях е метър и половина.  Към тези две изисквания, влязли в сила от днес със Заповед на здравния министър..

публикувано на 29.10.20 в 14:45

Само строга карантина може да спре скока на Ковид19

Този вирус Ковид 19 е различен от всички вируси досега и начина, по който засяга  активно и горните дихателни пътища  и бронхиолите, води до ускоряването на неговото разпространение, каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.  Той обясни, че в  Ковид 19 е заложено неговото  бързо размножаване , със стотици хиляди, и това..

публикувано на 29.10.20 в 10:40