Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

James Wylie &Yako Trio откриват новия сезон на "Камерна сцена" в Радио Пловдив

С концерт на James Wylie & Yako Trio

| обновено на 05.03.20 в 07:19

Първо студио на Радио Пловдив отново ще е домакин на джаз концертите на "Камерна Сцена Пловдив". Новият 11-и сезон ще открият James Wylie & Yako Trio на 05 март от 19 часа. 

James Wylie от Нова Зенландия, саксофонистът и композитор, е специалният гост за концерта. Мултиинструменталист и композитор James Wylie е роден в Уелингтън, като интересите му първоначално са насочени към класическата музика .

Още, като млад печели престижни награди от Aotea Performing Arts Trust, Woolf Fisher Trust. Той завършва магистърската си степен по музика в New England Conservatory в Boston, като през годините работи и записва с имена, като Антъни Коулман, Джери Бергонзи, Алън Чейс.

Yako Trio - това са трима млади артисти, които превръщат обучението си в престижни джаз школи по света във вълнуващо музикално пътешествие, се завръщат в родния си Солун с багаж пълен с голямо разнообразие от звуци, опит и знания, за да се изправят в енергичен, откровен и импресивен разговор с нова за тях аудитория, белязана с богатото мултикултурно наследство на Балканите.

Именно това е посоката, която днес вдъхновява Yako Trio, именувано на бележития композитор и аранжор Янис Константинидис – артист с голям принос в съхранението на балканската култура и нейните послания през вековете.

Музиката на Yako Trio е надарена със съвременна и динамична звучност, стилово разнообразие и новаторство, което трудно би могло да бъде съотнесено към добре познатите стилови ограничения и клишета характерни за голяма част от проявленията на съвременното изкуство.

След редица концерти на европейската джаз сцена, артистите от Yako Trio са желан гост на повечето добре познати и престижни джаз форуми на стария континент.

Leandros Pasias - пиано
Vangelis Vrachnos - контрабас
Giorgos Klountzos-Chrysidis - барабани

James Wylie – саксофонОще от категорията

Бал в ефира на БНР за абитуриентите от клас 2020

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май в специално издание на „Нощен Хоризонт“, а всички регионални радиостанции на БНР ще го излъчват в цялата страна. DJ Мартен Роберто и Станислава Пирчева ще са водещи на..

обновено на 25.05.20 в 08:23

МОН и БНР със съвместни подкаст - уроци по музика

Министерството на образованието и науката и Българското национално радио обединиха своите усилия да подготвят, осъществят и разпространят подкаст уроци по музика в помощ на учениците от всички класове в общообразователните училища Епизодите са подготвени от учители по музика от български училища и са публикувани на интернет сайта на БНР...

публикувано на 30.03.20 в 15:34

Македонски художник гостува в Културния център на Радио Пловдив

Изложба живопис „Космически пейзажи“ на  известния македонски художник  Деян Иванов – Маргус се представя в Културния център на Радио Пловдив. Картините са абстрактни, с усещането за реален сън и носят силна емоционалност и копнеж по Вселената. Авторът използва съвременна техника  на напластяване на фактура и цвят, които придават..

публикувано на 10.03.20 в 06:10

Легендарни БГ спортисти гостуват в Радио Пловдив за 25 години "Антена спорт"

По нетрадиционен начин екипът на БНР – Радио Пловдив ще отбележи тази събота, 29 февруари, 25-годишнината на обичаното и любимо предаване на хиляди слушатели „Антена спорт”.  Олимпийски, световни, европейски шампиони и рекордьори, легендарни футболисти, ръководители и съдии ще гостуват в Първо студио на Радиото, за да вземат участие на живо в..

обновено на 29.02.20 в 07:50

Радио Пловдив спира протеста си след обещание за достойно заплащане

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в БНР ще бъдат увеличени , заяви генералният директор на националното радио Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив.  В края на декември Радио Пловдив обяви символични протестни действия, заради полученото най-ниско ДМС в системата и настоя за преодоляване на финансовите..

обновено на 25.02.20 в 08:50