Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

James Wylie &Yako Trio откриват новия сезон на "Камерна сцена" в Радио Пловдив

С концерт на James Wylie & Yako Trio

| обновено на 05.03.20 в 07:19

Първо студио на Радио Пловдив отново ще е домакин на джаз концертите на "Камерна Сцена Пловдив". Новият 11-и сезон ще открият James Wylie & Yako Trio на 05 март от 19 часа. 

James Wylie от Нова Зенландия, саксофонистът и композитор, е специалният гост за концерта. Мултиинструменталист и композитор James Wylie е роден в Уелингтън, като интересите му първоначално са насочени към класическата музика .

Още, като млад печели престижни награди от Aotea Performing Arts Trust, Woolf Fisher Trust. Той завършва магистърската си степен по музика в New England Conservatory в Boston, като през годините работи и записва с имена, като Антъни Коулман, Джери Бергонзи, Алън Чейс.

Yako Trio - това са трима млади артисти, които превръщат обучението си в престижни джаз школи по света във вълнуващо музикално пътешествие, се завръщат в родния си Солун с багаж пълен с голямо разнообразие от звуци, опит и знания, за да се изправят в енергичен, откровен и импресивен разговор с нова за тях аудитория, белязана с богатото мултикултурно наследство на Балканите.

Именно това е посоката, която днес вдъхновява Yako Trio, именувано на бележития композитор и аранжор Янис Константинидис – артист с голям принос в съхранението на балканската култура и нейните послания през вековете.

Музиката на Yako Trio е надарена със съвременна и динамична звучност, стилово разнообразие и новаторство, което трудно би могло да бъде съотнесено към добре познатите стилови ограничения и клишета характерни за голяма част от проявленията на съвременното изкуство.

След редица концерти на европейската джаз сцена, артистите от Yako Trio са желан гост на повечето добре познати и престижни джаз форуми на стария континент.

Leandros Pasias - пиано
Vangelis Vrachnos - контрабас
Giorgos Klountzos-Chrysidis - барабани

James Wylie – саксофонОще от категорията

Йордан Йорданов с поетично-музикален спектакъл в Радио Пловдив

Тази неделя, от 11.00 часа, в Първо студио на Радио Пловдив, ще бъде представен поетично-музикалният спектакъл „Ролята на музиката и изкуствата в образованието, и културния живот“. Събитието е свързано с книгата „Обща теория на образованието – системи и модули”, на писателя и общественик  Йордан Р. Йорданов. Книгата е изготвена като учебник, в..

обновено на 28.10.20 в 18:53

"Опитът" на Русана Бърдарска с премиера в Културния център на Радио Пловдив

Премиера на романа на Русана Бърдарска "Опитът" ще се състои в Културния център на Радио Пловдив. Книгата, издадена от ИК "Жанет45", ще бъде представена от  проф. д.ф.н. Инна Пелева  в Първо студио на 28 октомври, сряда, от 18 часа,. Събитието е част от литературната програма на Пловдив чете 2020.  За автора Русана Бърдарска е родена в..

обновено на 28.10.20 в 18:47

БНР - Радио Пловдив обявява конкурс за репортери

БНР- Радио Пловдив обявява конкурс за репортери . Той ще се проведе на три етапа като първият е кандидатстване по документи до 15. 11. 2020г. включително. Кандидатите трябва да имат добра говорна техника, висше образование или да са завършили семестриално.  На e-mail:  konkurs_bnr_radioplovdiv@abv.bg   кандидатите за репортери трябва да изпратят..

публикувано на 28.10.20 в 12:17

Премиера на втората част на книгата "Великите европейци" в Радио Пловдив

Дългоочакваната втора част на книгата „Великите европейци“ ще бъде представена на 29 октомври, четвъртък, от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив. Премиерата е част от културните събития, свързани с 65-годишнината на Радио Пловдив, и част от програмата „Пловдив чете“.  Втората книга „Великите европейци“, издадена от Фондация PRO..

публикувано на 26.10.20 в 13:21

"Елитен отбор" на Тенчо Начев гостува в Първо студио на Радио Пловдив

Тече вече десетата година след кончината на големия баскетболен специалист Тенчо Начев, а ето че името му отново събира приятелите на спорта около неговия „Елитен отбор“ в традиционно жълто-син екип – баскетболистките на „Марица“. През целия си живот (28.02 1936 – 13.11.2011) той маркира събития и чувства в мерена реч, но увлечението му е..

публикувано на 26.10.20 в 12:53