Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Носителят на Награда "Пловдив" за цялостен принос Виктор Бойчев:

Управлявал съм Кукления театър като атомна централа

Пловдив е един прекрасен град, който аз обичам

4
Виктор Бойчев в една от церемонните за Награда Пловдив

“Управлявал съм театъра така, както се управлява атомна централа явно – като нещо много важно за националната сигурност, националната безопасност и националната енергия”. Това каза в интервю за Радио Пловдив дългогодишният директор на “куклите” Виктор Бойчев, който стана първия носител на специалната награда "Пловдив" за цялостен принос.

За наградата

Почти 21 години начело на Държавен кулен театър Пловдив (ДКТ), той не скри, че не е очаквал да бъде отличен с престижния приз. За него бяха номинирани още поетът и белетрист Йордан Велчев и директора на Регионалния Природонаучен музей гл.ас.д-р Огнян Тодоров.

“Това е много голяма чест! И в интерес на истината аз не очаквах. Аз смятах, че Йордан Велчев ще е фаворитът на тази награда. Не мислех, че така ще е оценено моето присъствие в този град” - сподели Бойчев. 

Творецът припомни, че е потомствен пловдивчанин, и допусна, че духът на баща му сега се радва и ликува за това, че синът му е оценен.

“Във всички тези години винаги съм мислел и съм работел само за това културният институт Куклен театър Пловдив да бъде сред най-добрите не само в Пловдив, в държавата, а и в света. И явно съм направил нещо” - каза той.

За Пловдив

Носителят на специалния приз определи Пловдив като град, който изчаква и проверява дълго време усилията на един творец, но когато разбере, че са искрени и положителни, дава сериозно рамо:

“Пловдив е един прекрасен град, който аз обичам. Без значение от партията и от екипа, всеки от хората, застанали начело на кметския пост или в залата като общински съветници, са покдрепяли този театър и са ми давали възможност да работя”.

За фестивалите и постановките

Виктор Бойчев сподели, че не може да забрави първия фестивал, който е направил през 1999 година като директор – “Двама са малко, трима са много”. Той припомни, че тогава Министерството на културата е отказало финансиране и подкрепата е дошла от Общината със заместник кмет по култура огава Анастас Бадев. Тази година, заради обстановката и несигурността каква ще е тя през есента, фестивалът няма да е в пълния си формат, а ще се прави “театер” – спектакли на открито, обяви още Бойчев.

Той коментира и постановката “Принцът на морето и принцът на земята” на Кукления театър, която тази година печели Награда Пловдив в раздела “Изкуство за деца” с думите: “Участвам като водещ на спектакъла и е едно изключително преживяване за всички, които са работили по него. Добавя една любопитна черта, щрихира възможността, която театърът е постигнал в годините да работи и за деца, и за възрастни”

За сбогуването с Държавен Куклен театър и Пловдив

Тази година Виктор Бойчев се разделя с ДКТ Пловдив и вероятно ще се раздели и с Пловдив. Като си припомня, че е дошъл в града през август 1998-ма и е остсъствал само една година, той споделя, че за цялото това време е намерил едно изключително добро съчетание от място, в което могат да бъдат оценени творческите усилия и творците:

“Тук заварих една изключително сериозна традиция, която се опитах да не разваля и да помогна тя да се развие с нови и млади хора. Това се случи, повярвахме си всички и затова театаърът успя да премине на следващ етап от своето развитие”.

Виктор Бойчев пожела на екипа и новия директор да преведат театъра и на следващия етап, който му предстои. А от Пловдив каза, че ще отнесе със себе си положителното отношение на всички нива от всички за Кукления театър. "Това ми е давало сили да смятам, че се занимавам с нещо, което е специално". 

Цялото интервю с Виктор Бойчев може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22

Пушката на капитан Петко войвода показват в РИМ

Пушката на капитан Петко войвода ще гостува на Регионалния исторически музей – Пловдив. Културната ценност ще бъде показана в експозиция „Съединение на България от 1885 г." на пл."Съединение" от днес до 31 юли.  Пушката е марка „Уинчестър" от 1866 година и е част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков" - Смолян,..

публикувано на 01.06.20 в 08:33

Преге - предаване за света на книгите, 30.05. - 05.06.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 30.05. 2020 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Амок и други новели. (т.2) 255 стр., тв. кл, ок. 4А, Колибри, 2020. Греъм Грийн. Кеят на злото. 384 стр., ок. 3А, Кръг, 2020. Сара Бейкуел. Как да живеем. Животът на Монтен в един въпрос и двайсет..

публикувано на 01.06.20 в 08:25
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

обновено на 30.05.20 в 09:13
Манол Пейков

Книгата трябва да има специален статут

Тъжно е, че нещата се случват по този начин. Нас ни прикрепиха към по някакъв начин към заведенията. Това заяви в интервю за Радио Пловдив издателят Манол Пейков, който тази година спечели награда „Пловдив“ в раздел „Художествен превод“. Той коментира намаляване на ДДС за книгите от 20 на 9%, което се случва заедно с решението за намаляване..

обновено на 29.05.20 в 12:57