Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергетиката се нуждае от стратегическо мислене

„Повече от 6 000 души годишно в България умират от замърсен въздух, сочи официалната статистика. Въздухът влияе и на начина, по който протича заболяването. Връзката  между опазването на околната среда – водата, въздуха и здравето на хората е много пряка и за тях не трябва да се говори отделно  като за политики, без да се прави директно връзка с качеството на живота на хората“. Това подчерта Тодор  Тодоров от екологично сдружение „За земята“.

По думите му, недопустимо е да има избор между работата или здравето. Алтернатива има и голямата тайна от години е „зелената сделка“.

„Тя е изключителна възможност за страни като България, които са на последно място в ЕС по енергийна ефективност и на последно – по бедност.  Много време бе пропуснато от нашите управници България да влезе във „въглищната платформа“ на ЕС, за да се изработят планове за преход на регионите, зависими от въглищата, да преминат към по-чисти технологии и преформатиране на икономиката“.

Тодоров подчерта, че 1,200 млрд лв. от договорените за страната ни 29 млрд евро от ЕС са за справедливия преход за постигане на тази цел. Парите обаче не са гарантирани. Те са свързани с изработването на качествени регионални и национални планове и ако те не бъдат одобрени и нямат необходимите качества, за да отговорят на изискванията на „зелената сделка“, ще бъдат пренасочени  към друга държава.

Тодоров бе категоричен, че в областта на енергетиката са налице редица корупционни практики и липсва прозрачност.

„За да избегнат синдикални протести, управляващите забавиха създаването на важни национални планове и сега се намираме на стартовата позиция, вместо вече да сме отишли напред.“ 

Тодоров подчерта, че мисленето от избори до избори трябва да се смени, защото в сектори като „енергетика“ е необходимо да има дългосрочно мислене. „Трябва да се управлява със стратегия, за да може който и да дойде на власт, да знае, че икономиката трябва да бъде преструктурирана към децентрализация и хората да имат по-качествен живот и здраве“.

Чуйте повече от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20