Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид-епидемията буквално смачка транспортния бранш

"Протестираме срещу нерегламентираните превози. Този проблем "го дъвчем“ поне от 15 години и оттогава винаги търсим решения, търсим съдействие от институции и управляващи и нищо. И стигнахме до извода, че чрез административни похвати никога няма да се преборим със сивия сектор в бранша", заяви управителят на „Хеброс бус“ Веселин Дошков.

По думите му, превозвачите биха приели всяко решение от страна на държавата, което би пресекло практиката с нерегламентираните пътувания и са твърдо решени този път да стигнат до края.

"Ковид-епидемията буквално смачка нашия бранш. От 1400-1500 живи транспортни фирми в България в момента от предлаганите мерки за борба с кризата, са се възползвали едва около 600 фирми. Заради огромните задължения, които превозвачите са натрупали към държавата, сега са пропуснаха възможността да се възползват от мерките."

В сряда  от 0 ч. на 25.11 ще бъдат преустановени всички пътувания в областната и общинската мрежа. А от 9 до 11 ч. ще бъде преустановена и транспортната дейност по линиите на общинските превози в Пловдив, уточни Дошков.

Тези стъпки са предприети не срещу гражданите, а срещу държавата и институциите, които отказват да решат проблемите в Закона за автомобилните превози в частта на  нерегламентираните превози. Няма фирма в момента, която да е отказала участие в протеста.

Дошков бе категоричен, че Ковид-кризата буквално е „размазала“ бранша. Протестът ще настоява за спешно преразглеждане на Закона относно нерегламентираните превози и спешното им криминализиране.

На второ място - да бъдат предприети мерки за преодоляване недофинансирането на транспортния бранш в България. "Всички поставят условия, но това струва пари. когато възлагаш определена задача, трябва да заплатиш това, което си договорил чрез обществена поръчка". 

Превозвачите ще поставят и  искания свързани с републиканската транспортна схема и процедурите за възлагане на превозите.

"Община Пловдив дължи на "Хеброс бус"  в момента малко под 6 млн. лв. Представяте ли си как работим при такъв размер на недофинансиране?“

Дошков бе категоричен, че протестните действия са провокирани от редица нерешени проблеми в бранша. „Колкото по-малко работим в момента, за нас е толкова по-добре“, бе категоричен той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Дамянова

Битката е кой ще вземе златните букви "ДПС"

По малко от две седмици имат политическите партии, за да стегнат редиците си и да решат как ще се явяват на предсрочните избори на 27 октомври. Пред труден избор са две от основните парламентарни партии ДПС и БСП.  Въпросителни има и пред коалицията на ПП-ДБ. На 11 септември ЦИК приключва приемането на документите за регистрация на политическите..

публикувано на 30.08.24 в 10:21
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37