Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужденците вярват повече в българската икономика

Доц. Красен Станчев
Снимка: БГНЕС


"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира икономическият анализатор Красен Станчев.

Пипомняме, че вчера Министерството на финансите предложи 12-годишни ценни книжа, деноминирани в долари, както и облигации, деномирани в евро, за срок от 8 и от 20 години. Общата стойност на емисията ще е около 3.5 - 4 милиарда евро в зависимост от интереса на инвеститорите, отбелязаха от ведомството.

„В общи линии, Министерството на финансите при тези две служебни правителства се справя относително добре, смята той“.

Според Красен Станчев това показва, че политическата криза не влияе така съществено върху икономиката на страната.

 „Това е отдавна известно. В дадения случай международният капитал позволява на българското правителство да има достъп до чуждестранни спестявания. Това означава, че чужденците имат по-високо доверие в българската икономика, отколкото българските политици и партии“, добави той.

Красен Станчев определи като реалистична прогнозата на списание „Икономист“, че България ще влезе в Еврозоната и Шенген едва през 2026 година. По думите му, както той, така и други български експерти са предупреждавали за същото и по-рано.


По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28
Евелина Славкова

Партиите не вдъхновят хората, за да гласуват

Какво да очакваме от новото служебно правителство на Главчев, какви са вариантите за успех пред партиите, които ще участват на вота и последните новини с изключването на Делян Пеевски от ДПС, коментира в програма  "Точно днес" социологът Евелина Славкова от агенция Тренд. Според нея започва да се развързва възелът около ДПС с изключването на Пеевски..

публикувано на 28.08.24 в 10:29

Ново поколение 3D принтер използва УМБАЛ "Св. Георги"

Ново поколение 3D принтер вече е в оборудването на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. С лечението на биопринтера пациенти ще бъдат възстановени с 90 процента тъканни дефекти. Биопринтерната система е нов клон от медицината за работа в хирургична среда, която дава възможност за генериране на 3D био-печатни вложки за третиране и реконструкция..

публикувано на 28.08.24 в 09:25