Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастните хора трябва да се ваксинират


КОВИД кризата и отношението към старите хора. Тема, към която ще се поглежда с все по-голямо внимание. 

Още в началото на пандемията възрастните бяха посочени като най-уязвимата група.  Успяха ли властите да организират подобаващо грижата за тях и тяхното ваксиниране? 

Да, донякъде, но със забявене - коментира доц. Игнат Петров - член на Борда на Дружеството на Европейския съюз по гериатрична медицина. 

Те бяха сложени в четвъртата фаза. Предпочетени бяха по-младите първо.  Едва напоследък, от началото на апрл се вързприе по-положителна насока в това отношение – за възрастните, обобщава ученият. 

По думите му - "от правителството зависи всичко. Има ясно правило – ваксинирането върви от най-напредналата възраст, към по-младата. Възрастният човек е поначало биологично по-уязвим. Затова трябваше да се започне от тях.  Човекът е психо-социално същество, и възрастта е позитивна откъм мъдрост и творчество." 

Аз самият съм в третата възраст, но продължавам да работя. Също и се ваксинирах. Използвах  ваксината „ModeRNA“,  която е препоръчана  като достатъчно ефективна - признава доц. Игнат Петров. 

Многократно съм казвал ,че няма еднакви стари хора, сред тях има много запазени умствено, и такива  с намалени  ментални способности. 

При всяко положение ваксинирането е за предпочитане.  Pfizer и ModerRNA  са много ефективни ваксини. За Астра Зенека въпросът подлежи на още изучаване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

При неразположение да потърсим лекарите

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24