Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възрастните хора трябва да се ваксинират


КОВИД кризата и отношението към старите хора. Тема, към която ще се поглежда с все по-голямо внимание. 

Още в началото на пандемията възрастните бяха посочени като най-уязвимата група.  Успяха ли властите да организират подобаващо грижата за тях и тяхното ваксиниране? 

Да, донякъде, но със забявене - коментира доц. Игнат Петров - член на Борда на Дружеството на Европейския съюз по гериатрична медицина. 

Те бяха сложени в четвъртата фаза. Предпочетени бяха по-младите първо.  Едва напоследък, от началото на апрл се вързприе по-положителна насока в това отношение – за възрастните, обобщава ученият. 

По думите му - "от правителството зависи всичко. Има ясно правило – ваксинирането върви от най-напредналата възраст, към по-младата. Възрастният човек е поначало биологично по-уязвим. Затова трябваше да се започне от тях.  Човекът е психо-социално същество, и възрастта е позитивна откъм мъдрост и творчество." 

Аз самият съм в третата възраст, но продължавам да работя. Също и се ваксинирах. Използвах  ваксината „ModeRNA“,  която е препоръчана  като достатъчно ефективна - признава доц. Игнат Петров. 

Многократно съм казвал ,че няма еднакви стари хора, сред тях има много запазени умствено, и такива  с намалени  ментални способности. 

При всяко положение ваксинирането е за предпочитане.  Pfizer и ModerRNA  са много ефективни ваксини. За Астра Зенека въпросът подлежи на още изучаване.


Още от категорията

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17