Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов.

По думите му обаче, поредица служебни правителства са се ангажирали и с много по-стратегически дейности – правителството от 2014 г. е изготвило актуализирана стратегия за съдебна реформа, поемайки и ангажименти в рамките на НАТО. Правителството от 1997 г. се е ангажирало с подготовката и влизането на валутния борд в страната. „Самият факт, че се управлява в условията на криза, означава, че Правителството трябва да поема и по-сериозни ангажименти от това да подготвя изборите и да организира администрацията“.

Като очакване към новия служебен министър Янаки Стоилов, Славов подчерта, че той  трябва да има ясна позиция за продължаване на съдебната реформа, както и ясна позиция за съдбата на специализираните  Съд и Прокуратура, за които бе внесен законопроект за закриването им, без да е бил гласуван.

 „България се намира в безпрецедентна ситуация в момента да подлежи на три различни мониторинга в сферата на правосъдието и ние трябва да излезем от тази ситуация“.

По думите му, българските граждани очакват справедливост с конкретни измерения. Хората, за които се знае, че са извършители на подсъдими деяния, трябва да получат справедливи присъди.

Министерството на Правосъдието трябва да подготви тези изменения в законите, които са необходими, за да се възстанови доверието в съдебната система и да се дадат гаранции за спазването на презумпцията за невиновност и правото на защита.

„Не е проблем служебното правителство да изготви законодателен проект, който да бъде внесен в новоизбраното НС или най-малкото оставен на следващото редовно правителство за доразвиване“.

По думите на доц. Славов, най-големият проблем на бившето управление на ГЕРБ е липсата на визия за бъдещето.

 „България има нужда от визия за бъдещето за следващите 10-15 години.  Намираме се в много динамично променящ се регион и свят, в който трябва да осъществяваме нашите съюзи и стратегии, с оглед на бъдещото ни развитие и инвестиции в човешки капитал в страната“.

Чуйте повече от звуковия файл:


Още от категорията

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"

Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта.  Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега..

публикувано на 16.06.21 в 17:02

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година.  От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през..

публикувано на 16.06.21 в 10:11
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да има политика за защита на пациентите

Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.   "Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е..

публикувано на 16.06.21 в 09:58

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43