Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юли СИК-овете ще се справят по-бързо с протоколите

| обновено на 25.05.21 в 08:57
Ваня Костадинова

"Гласуването с машина е като един банкомат. Всеки, който е пробвал, е видял, че е лесно“. Това обяви в  в ефира на предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив новият председателят на 17 РИК Ваня Костадинова. Тя предположи, че този път - през юли - в деня на вота комисиите по места ще се справят по-бързо:

"Когато няма броене на хартиени бюлетини, ще излезе разписка от машината и след това протоколът ще се напише много по-бързо от членовете на СИК", коментира Костадинова. 

Опитът й е от 2012 година като член или зам. предс. на комсията за Пловдив област. По думите й, гаранция за чист вот през юни са видеонаблюдението и гласуването с машини, макар че него определи и като "новото предизвикателство".

"Наистина населените места е трудно да се достигнедо тях и  може би трябва да има повече служители на фирмата-доиставчик, за да може един техник да отговаря за няколко машини, а не за няколко населени места. Това може би трябва да се откоригира. Иначе получихме като информация от предишните избори, че не трябва да се напръсква диспеля с дезинфекционен гел, защото така се разваля екранът и блокира. Може би това трябва да се окаже на комисите в един следващ етап" - каза Ваня Костадинова. Засега е само пожелание да се поставят предварително машини, за да се репетира вота с тях, коментира още тя. 

По думите й, все още няма решение колко члена ще имат СИК-овете в областта. Новият председател на 17-та РИК допусна още, че ако има  удължаване на епидемичната обстановка, може да има проблеми със събирането на членове на секционните комисии. Тя обаче изрази надежда своевременно проблемът да се реши и в деня на вота да отворят всички комисии. 

До този момент няма жалби или сигнали в 17 РИК. Предстоят решения за регистрация на инициативните комитети и на кандидатските листи, както и да се утвърди единната номерация на СИК-овете в областта. Досегашният председател на 17-та РИК Дарина Тодорова остава единият от заместник председателите й.

Цялото интервю е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32