Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служители пречат на проверките в съдебната система

Зам.-министър Иван Демерджиев: Ще има кадрови промени навсякъде по места, където не се работи както трябва

| обновено на 17.06.21 в 14:51
От ляво на дясно: Заместник-министър Иван Демерджиев, министър Янаки Стоилов и заместник-министър Мария Павлова
Снимка: defakto.bg

Редица нарушения са открити в системата на правосъдието при проверки в структурите на ведомството през последния месец.

Събрана е значителна по обем информация за дейността на специализираните съдилища и прокуратури. Заварени са спорни обществени поръчки за милиони левове. 

Заради поредица от нередности в Агенцията по вписванията министър Янаки Стоилов смени досегашния шеф на Агенцията Габриела Козарева. Одитът на Инспектората на правосъдното министерство е установил серия от нapyшeния в дъpжaвнaтa cтpyĸтypa. 

Пред Радио Пловдив заместник-правосъдният министър Иван Демерджиев, в чиито ресор е работата на Агенцията по вписванията,  съобщи, че лично се е натъкнал на проблеми, чието решаване администрацията е забавяла не с месеци, а с години. 

Нарушения по 17 пункта в Агенцията по вписванията е установил одитът на Инспектората на правосъдното министерство, съобщи заместник-министърът. 

Сред най - сериозните проблеми той посочи изоставането с 4 години в свързването на Търговския регистър с публичните и бизнес регистрите в Европейския съюз (т. нар. система BRIS). 

Въпреки положените усилия това да се поправи, образуваната от Европейската комисия наказателна процедура срещу България може да продължи и страната ни да понесе санкции, опасява се Демерджиев.

Сериозен проблем е и лошата кадрова политика в Агенцията и полагането на извънреден труд при почти 10% незапълнени вакантни места.

Голяма част от действията са съзнателни, а вътрешното убеждение на освободената от поста Габриела Козарева е, че те са правилни, коментира заместник-министърът. 

Съпротива от служители, свързани с тези практики

Проблемите са създадени в синхрон, а за разкриването им екипът на правосъдния министър среща съпротива, съобщи Иван Демерджиев.

Мога да кажа, дори че ни се пречи, каза заместник-министърът. Това се прави от служители, голяма част от които и сега работят на по – ниски нива в същите отдели, дирекции и министерства.

Още по темата: Иван Демерджиев обеща резултати при встъпването си в длъжност заместник-правосъден министър

Още от категорията
Николай Бухалов - 1992г.

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив.  “Аз няма как да остана безразличен към..

публикувано на 23.07.21 в 10:55

Рестартирай Европа: С влак и след годината на ЖП транспорта

2021 г. е важна за политиката на ЕС за железопътния транспорт, тъй като това е първата пълна година на прилагане на правила, които целят да създадат напълно интегрирана система на железопътен транспорт в Европа. Това трябва да се осъществи в условията на все още неотминала ковид-криза, а у нас – и при кадрови промени и проблеми с дълговете...

обновено на 23.07.21 в 09:27

Отстраняването на Гешев ще прекрати срива на държавността

След продължилата ескалация на напрежението в Прокуратурата от Пленума на ВСС се очаква да излезе с позиция за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Безпрецедентния за българската правосъдна система казус провокира въпроси за очакваната развръзка и нагласите на гилдията за решение.  В коментар за програма..

публикувано на 22.07.21 в 11:10

Недоволство в Житница заради проблеми в училището

Родители на деца от Житница обмислят протести заради опасността училището в селото да бъде затворено. Това ще се случи, ако 26 от близо 70-те ученици се преместят в друго учебното заведение, каквато готовност са обявили родителите им.  Те обвиняват директорката на ОУ "Христо Смирненски" Надка Петрова в еднолично и непрозрачно управление. Според..

обновено на 22.07.21 в 10:57

Партиите в НС трябва да направят компромис

„Това, което в сряда видях в Народното събрание, е едно дежа вю, но с умерен патос. Партиите изглеждаха много по-отговорни, осъзнават мисиите, които трябва да изпълнят и диалогът между тях изглежда все по-възможен. Всеки направи своята заявка, държи на позициите си и пътят към съставяне на Правителство изглежда все по-близо“. Това подчерта..

публикувано на 22.07.21 в 10:55