Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители пречат на проверките в съдебната система

Зам.-министър Иван Демерджиев: Ще има кадрови промени навсякъде по места, където не се работи както трябва

| обновено на 17.06.21 в 14:51
От ляво на дясно: Заместник-министър Иван Демерджиев, министър Янаки Стоилов и заместник-министър Мария Павлова
Снимка: defakto.bg

Редица нарушения са открити в системата на правосъдието при проверки в структурите на ведомството през последния месец.

Събрана е значителна по обем информация за дейността на специализираните съдилища и прокуратури. Заварени са спорни обществени поръчки за милиони левове. 

Заради поредица от нередности в Агенцията по вписванията министър Янаки Стоилов смени досегашния шеф на Агенцията Габриела Козарева. Одитът на Инспектората на правосъдното министерство е установил серия от нapyшeния в дъpжaвнaтa cтpyĸтypa. 

Пред Радио Пловдив заместник-правосъдният министър Иван Демерджиев, в чиито ресор е работата на Агенцията по вписванията,  съобщи, че лично се е натъкнал на проблеми, чието решаване администрацията е забавяла не с месеци, а с години. 

Нарушения по 17 пункта в Агенцията по вписванията е установил одитът на Инспектората на правосъдното министерство, съобщи заместник-министърът. 

Сред най - сериозните проблеми той посочи изоставането с 4 години в свързването на Търговския регистър с публичните и бизнес регистрите в Европейския съюз (т. нар. система BRIS). 

Въпреки положените усилия това да се поправи, образуваната от Европейската комисия наказателна процедура срещу България може да продължи и страната ни да понесе санкции, опасява се Демерджиев.

Сериозен проблем е и лошата кадрова политика в Агенцията и полагането на извънреден труд при почти 10% незапълнени вакантни места.

Голяма част от действията са съзнателни, а вътрешното убеждение на освободената от поста Габриела Козарева е, че те са правилни, коментира заместник-министърът. 

Съпротива от служители, свързани с тези практики

Проблемите са създадени в синхрон, а за разкриването им екипът на правосъдния министър среща съпротива, съобщи Иван Демерджиев.

Мога да кажа, дори че ни се пречи, каза заместник-министърът. Това се прави от служители, голяма част от които и сега работят на по – ниски нива в същите отдели, дирекции и министерства.

Още по темата: Иван Демерджиев обеща резултати при встъпването си в длъжност заместник-правосъден министър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35