Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив се извиха опашки за тестове за антитела

7
Снимка: БНР

От днес зелен сертификат се издава и на хората с антитела след преболедуван Covid. Той обаче, ще важи само в рамките на страната за време от 90 дни. За да се сдобие с него, тестваният трябва да има антитела след прекаран Covid в определена стойност - над 150 БАУ.

От „Информационно обслужване“ подчертават, че изследването за антитела трябва да е направено след 11 ноември от лаборатория, която е успешно интегрирана с Националната здравно-информационна система.

Наплив за тестване на антитела в сравнение с досегашните сутрини отчетоха в сертифицирана лаборатория срещу ВМИ Пловдив. 

„По принцип при нас през целия ден има много хора. Най-често се правят антигенни тестове, които се изискват за работа. Но от вчера имаме и наплив от хора, търсещи информация относно тестовете за антитела“, споделя рецепционист в лабораторията.

За някои обаче, тестовете за антитела, които са на стойност около 30 лв., са прекалено скъпи.

„Дойдох за тест, но няма да си направя, защото аз съм пенсионерка и за мен е скъпо“, казва една от чакащите.

След наша проверка пред РЗИ и болница "Пълмед" рано сутринта обаче установихме, че повече желаещи да си направят тест за антитела, от обикновено няма. 

„Ние започнахме в 8 ч. сутринта, няколко души минаха още преди това, но не повече от нормалното“, споделят лаборанти.

Някои от чакащите разказват, че се нуждаят от втори тест за антитела, защото първият не се признава. 

„При първия тест имат над 2000 единици, сега се надявам пак да имам много. Ако не - бих се ваксинирала“, каза възрастна жена.

При други тестът за антитела е наложителен, защото са боледували в чужбина и регистрация за тях в българската здравна система липсва. 

В интервю за Радио Пловдив ректорът на Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева призна, че има компромиси с въвеждането на тестове за антитела, но чрез тях ще бъде извадена част от скритата заболеваемост.

Тя каза още, че в имунологичните лаборатории у нас има достатъчно лекари специалисти, които да направят изследванията, въпросът е дали ще има достатъчно тестове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43