Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тежка законодателна работа чака новото НС

Георги Киряков
Снимка: БНР-архив


Според политолога Георги Киряков избирането на председател на НС и  приемането на  бюджета на държавата за следващата година са едни от най-важните задачи пред новите депутати. В интервю за програма "Точно днес" той коментира политическата ситуация и старта на новият парламент, както и какви са шансовете за ново правителство.

Той е категоричен, че новото НС го чака тежка законодателна работа, защото в предишните две НС почти е отсъствала подобна законодателна дейност.

"Много е важно да се започне работата по бюджета. Вече има индикации, че служебното правителство ще предложи някакъв  бюджет. Има индикации, също така, че и новото мнозинство, което може да се оформи, но може и да не се оформи, също има идеи как трябва да бъде структуриран този бюджет", обясни Киряков.

Според него лидерът в оставка на БСП  Корнелия Ниново не отрича напълно номинацията си за председател на НС. Тя казва, че няма договорка с останалите партии, а не, че не е имало разговори кой ще бъде и какъв ще бъде принципа, на който ще се избере този председател на НС.

"Тя има свои собствен дневен ред, който налага доста упорито върху разговорите  за правителството, в които ясно очертава своите приоритети. Първият е да се постигне коалиционно споразумение, което да се подпише от всички партии и лидерите им и тогава да се мисли вече за места. Тук има обаче, един основен проблем, който днес тя го каза, но убягна от вниманието на медиите. Тя каза, че трябва да има време за обсъждане на имената на бъдещите министри и председател на НС, но такова време няма. Ако се открие утре НС и се връчи другата седмица мандата, то няма да има такова време, каквото иска Нинова. Проблемът е, че утре трябва да се избере председател на НС. Утре ще се види дали е имало договорка и в какви параметри ще се изрази тази договорка  и ако бъде избрана Нинова, това означава, че днес тя се е опитала да заблуди всички, включително и да извива ръце на останалите коалиционни партньори", допълни Киряков. 

По думите му Корнелия Нинова  се държи като първа политическа сила, сякаш на нея ще дадат мандата и сякаш тя  определя всички правила по които ще се случва бъдещата коалиция, но това е проблем на останалите партии, защото са и дали да се държи по този начин.

Надеждата на анализатора е да се прояви повече разум, да се направят нужните компромиси, за да се случи някакво парламентарно мнозинство, което да си постави по дългосрочни цели от 2-3-4 месеца или една година. Всичко зависи от това кой какви компромиси е готов да направи и кой какво ще поиска, за да участва  дългосрочно в един такъв проект от четири партии.

" Въпросът не е дали ще има правителство. Тук въпросът е за колко време ще бъде това правителство. Въпреки заявките за 4 годишен мандат има доста междинни събития, които ще се случат през следващите години, които дават основание да се мисли, че  е много малко вероятно да се върви към четиригодишен мандат. Първият препъни камък са местните избори след две години - тези партии, които сега са в управлението, ще бъдат конкуренти по места тогава", прогонзира Киряков.

По думите му е почти логично да има разпределение на министерските места според  броя на мандатите в  парламента.

"Ако няма правителство с мандат на ПП, то значи, че изобщо няма да имаме правителство. Всичко зависи  от разговорите през следващата седмица, когато президента първо връчи мандата на първата политическа сила и когато тази първа политическа сила  изпълни този мандат и върне  този мандат със състав на МС и  с имената на министрите", заключи политологът.

Цялото интервю с политолога може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Почина Дарина Тодорова

Внезапно е починала пловдивската юристка  Дарина Тодорова.  Информацията за това съобщиха нейни близки в социалните мрежи.  В продължителен период от време Дарина Тодорова бе председател на Районната избирателна комисия в Пловдив област, като и на последните избори бе председател на 17 РИК.   Дълги години бе юрист в Областна управа – Пловдив, като е..

публикувано на 16.01.22 в 13:29

Моника Роменска в "Добро утро, ден"

Пловдивчанката Моника Роменска е завършила графика в Националната художествена академия през 1983 година, а след това специализира в Лайпциг. Началото на творческия й път е свързано с група "Ръб", основана в Пловдив от група съмишленици, сред които Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски, Албена Михайлова и др. Моника Роменска е един от..

обновено на 14.01.22 в 17:11

И Гешев, и Цацаров са с изчерпано обществено доверие

Декларацията на управляващата коалиция, в която бе поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев е  политически акт, с който изразяваме неодобрението си към главния прокурор и неуспешната му борба с корупцията, особено по високите етажи на властта, заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от Продължаваме промяната Петър Куленски.  Той..

публикувано на 14.01.22 в 15:54
Директорът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева

Затварянето на нощните клубове в Смолянско е навременно

Нови противоепидемични мерки в Смолянска област към момента няма да бъдат въвеждани, остават разписаните от Областния кризисен щаб на 10 януари. Това съобщи директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.  Тя уточни, че представения от премиера Кирил Петков нов модел за управление на ковид кризата ще бъде обсъден от Областния кризисен щаб в Смолян,..

публикувано на 14.01.22 в 14:37
Иво Инджов

Възможна е радикализация на популистките нагласи у нас

Политическата зима, ултиматумите към властта от най-малката партия в новия парламент. Натискът иска да се очертае като солиден, защото част от управляващите - ИТН имат близка позиция с протестиращите пред НС, срещу зелените сертификати. По темата разговор с политолога доц. Иво Инджов. Политологът смята, че новата власт тепърва ще показва как се..

публикувано на 14.01.22 в 10:44
Подкасти от БНР