Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдивчани се отказват от пелетите, искат климатици

Интересуват ли се от пловдивчани към безплатните климатици, вместо печки на твърдо гориво? Отказват ли се от безплатните пелетни камини заради високите цени на пелетите? За изпълнението на програмата за „Чистия въздух“ – интервю на Антоанета Петричанска с Анести Тимчев, заместник-кмет по екологията в Пловдив.

Анести Тимчев заяви, че заради покачващата се цена на пелетите, които вече стигат 1000 лева на кубик, за 15 работни дни в Община Пловдив са постъпили около 90 заявления за промяна на предварително заявените желания за начина на отопление по програмата „Чистия въздух“.

„Някои са поискали по-мощен климатик, други са се отказали от пелети“, каза още заместник-кметът.

По проект „Чистия въздух“ са подписани 58 договора за отопление с камина на пелети, 44 за получаване на камина с водна риза, десет за отопление с пелетен котел, а също и 258 за климатици.

Анести Тимчев е категоричен, че Община Пловдив няма да връща пари по проекта „Чистия въздух“.

„Парите от един вид отопление, ще преминат към друг вид отопление. За сега е така. Ако желаещите да бъдат с климатици, са повече от заявените предварително, средствата предвидени за пелетите ще отидат при климатиците“, обясни заместник-кметът.

Проектът продължава и през 2023 година, а от 2024 година започва неговия втори етап, който ще даде възможност на още близо 7000 пловдивчани да получат безплатни отоплителни уреди.

Цялото интервю с Анести Тимчев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06