Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Тримонтиада 2022" - съпричастност с Украйна

Зимното издание на Международния музикален фестивал “Тримонтиада” ще се проведе в Първо студио на Радио Пловдив през последния уикенд на месец ноември – 26 и 27.11.2022г.

Музикалното събитие е посветено на Украйна и темата е "Обещан рай" - цитат от П. И. Чайковски, символизиращ привързаността му към Украйна. 

Организатор на "Тримонтиада", фестивал превърнал се в традиция за Пловдив, е световноизвестният музикант и пианист маестра проф. Галина Врачева. 

Програмата на "Тримонтиада 2022"

26.11.2022 /събота/

Начало: 19 часа в Първо Студио на Радио Пловдив

Класическа песенна вечер с тенорът Кристоф Щрел (Германия - Австрия) и пианистката Паулине Тукиаинен (Финландия - Австрия).

В програмата: известни и рядко изпълнявани песни и романси от европейски и руски композитори, като Шуберт, Шуман, Волф, Чайковски и др.

Вечерта съдържа и изпълнения на млади участници от МКО “Франк Мартен”.

27.11.2022 /неделя/

Начало: 16 часа в Първо Студио на Радио Пловдив.

Програмата съдържа произведения на руски композитори, създадени в Украйна или свързани с нея.

Модест Мусоргски: “Картини от една изложба”

Изпълнява: Галина Врачева

П.И.Чайковски, Галина Врачева Клавирна транскрипция на сюита от избрани части из балета “Лебедово езеро”.

Галина Врачева, пиано импровизации по зададени теми на слушателите в залата.

Роберт Шуман: “Любовта на поета”

Изпълняват:
Серж-Етиен Фрайтаг, баритон (Швейцария)
Андреа Йермини, пиано (Швейцария)

Концертите ще бъдат излъчвани директно в ефир. Слушателите са поканени да се включат в активна дискусия с изпълнителите. Входът е свободен.

Студиото затваря вратите си 10 минути преди началото на концертите.


БНР подкасти:

Още от категорията

Радио Пловдив - домакин на 25-ия рожден ден на списание "Страница"

С празнична вечер на 2 декември  от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив ще бъде отбелязана 25-тата годишнина от създаването на списание „Страница“.  Националното литературно издание излиза от 1997 г. в гр. Пловдив с периодичност четири броя годишно. Първоначално издателят е общинска фирма „Страница“ , а от 2007 г. списанието се..

обновено на 02.12.22 в 06:45

Георги Стоев с подкаст за икономика по Радио Пловдив

Радио Пловдив стартира от 09 октомври, неделя, подкаст за икономика, наречен  Ex Ante: Икономика с Георги Стоев.  Авторът на рубриката е икономист, анализатор с богат опит и практика, съветник на няколко български правителства, работил в Института за пазарна икономика, един от създателите на "Индъстри уоч", предстедател на "Тракия Тех".  Подкастът ще..

обновено на 14.10.22 в 13:46

Представят новия превод на Дантевия "Ад" в Радио Пловдив

Новото издание на "Ад", първата част от епичната поема на Данте Алигери „Божествена комедия“, ще бъде представено  на 11.10.2022г, вторник, от 18.30 часа, в Първо студио на БНР. Новият поетически превод на "Ад", издание на ИК „Колибри“, е  дело на Кирил Кадийски, който ще бъде гост на премиерата. С пловдивчани ще се срещнат още проф. Клео..

обновено на 11.10.22 в 06:24

Представят книгата "Българската спортна слава" в Радио Пловдив

Второ допълнено издание на паметната книга „Българската спортна слава“ на Михаил Делев и Асен Минчев ще бъде представена на 5 октомври от 17:30 часа в Първо студио на БНР Пловдив. Автор в книгата още е и спортният журналист Ани Дончева. Изданието обхваща периода 1949-2021 година. В него са описани всички спечелени медали за България на Олимпийски..

публикувано на 04.10.22 в 10:38

Щастливи в Пловдив с гостите ни във "Вкусът на лятото"

И това лято Радио Пловдив ще ви среща с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, успели, вдъхновяващи и артистични, хора.  С нашите събеседници пак ще си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме!  Основно в срещите от "Вкусът на лятото" ще бъде споделянето на нашите..

публикувано на 15.07.22 в 11:41