Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 10 000 украинци вече живеят в Пловдив и областта

| обновено на 04.01.23 в 16:00

Това, което Пловдив направи за украинските бежанци, е пример за това как трябва да се отнасяме към близките си народи. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив почетният консул на Украйна Димитър Георгиев.

Той обясни, че в момента във Втори дом (бившата Белодробна болница) са настанени около 150 души, 35 от които са деца, а условията за живот са прилични.

"Реновирането на сградата продължава. Трябва да се дооборудват кухнята и столовата, имаме идеи да направим фитнес за децата, а навън - детска площадка. Работим и по една не малка сграда в двора на бившата Белодробна болница да я превърнем в детски център. Има много дарители, включително има пари и от ЮНЕСКО, и от УНИЦЕФ", разказа почетният консул на Украйна.

Димитър Георгиев допълни, че тази събота, 7 януари,  е организирана поредната бригада за почистване на сградата и двора. Началото е в 10 часа и всички са поканени.

Той припомни, че Втори дом е създаден като временно убежище, за настаняване до 3 месеца, а след това трудоспособните украинци да си търсят работа и квартира. Продължават и курсовете по български език, които посещават около 85 души.

Според почетния консул около 10 000 са украинците, които живеят в Пловдив и околността. "Те са предимно в близките села - Ягодово, Първенец, Крумово, Марково, Белащица. Работят в сферата на туризма, икономиката, в "Тракия икономическа зона", обясни Димитър Георгиев. 

Цялото интервю на Димитър Владимиров с почетния консул на Украйна у нас Димитър Георгиев е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51