Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен кантаросовиден съд от 11-9 век пр. Хр. откриха в пещера Чая

Има много находки, повече отколкото очаквахме, пещерата е перспективен обект, каза София Христева

| обновено на 29.08.23 в 11:58 | Интервю
4
Снимка: Музей на родопския карст

Интересните археологически открития на лято 2023 тепърва ще бъдат обобщени и документирани. В програма "Точно днес" разказваме за разкопките на екипа в пещерно обиталище "Чая" над Чепеларе.

Повече от интервюто със София Христева, археолог в Регионалния археологически музей - Пловдив. Тя работи в тясно сътрудничество с Музея на родопския карст, вече трета поред година. Дали и тази година проучванията дават интересни резултати и хвърлят повече светлина върху обитаването на пещерите в миналото, ще разкаже ръководителят на екипа.

Археологическите проучвания в пещера "Чая" започнаха от 8 август. Усилията на археолозите са насочени главно в изследването на "Голямата зала", където се очакват най - интересните открития. 
"Миналата година имаше единична находка от Халколита, този сезон находките са предимно от къснобронзовата епоха, 1500 г. пр. Хр. до ранната желязна епоха, 7 век пр. Хр. Оправдаха се очакванията ни и тази година най после работим в основата зала и има много материал. Най-интересното е един двоен съд, доста рядък за ранната желязна епоха. Съдът наподобява двойни солнички, но той е по-голям, кантаросовиден и може да е служил за смесване на течности", поясни археологът. Тя посочи, че има разкрити и други цели съдове, напр. кантароси и една купичка. "Откриваме и човешки кости, при това само единични части, напр. прешлен от гръбначен стълб, една ябълка от бедрена кост, те не са в контекст, все още не може да се определят конкретно, може да са донесени от водата. Имаме и животински кости от кафяви мечки, елени, пещерни мечки", каза София Христева. 

"Екопътеката до обиталището е напълно социализирана за жителите и гостите на града. Пещерата е осветена и достъпна. Започва от паркинга до писта „Мечи чал“. Преходът е около час", каза София Христева. Специалисти от Археологическия музей - Пловдив и Музея на родопския карст - Чепеларе са на терена до 5 септември. В работни дни от 10 до 15 часа може да се наблюдава работата им и как се разкриват ценните находки.

София Христева е ръководител и на разкопките на Небет тепе: "Очаквам за време от 10 до 15 дни да направим заключителни проучвания, в края на септември или октомври. Голяма част от проучванията приключиха, но чакаме довършителните дейности. Тази година продължихме работа по кръговото водохранилище от II-IV век, откриха се монети, лампи и животински кости. Работихме и по разкриване на старото водохранилище, което е късносредновековно, то се намира в южната част. Също така открихме по-ранна сграда под него, разчистихме и Източната крепостна стена, където влязохме в дълбочина в малък участък, за да уточних стратиграфията. Разбрахме, че има една още по-ранна кула от Римския период, която ще бъде добавена в плана на Небет тепе. Очаквам да се впишем в сроковете."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Свързани новини

Кръгло водохранилище разкриват археолозите на Небет тепе

На Небет тепе от тази седмица работи екип с ръководител археолог София Христева от Регионалния археологически музей в Пловдив. Там се предвижда максимално да бъде експонирана крепостната стена. Интерес за новия сезон, през следващите няколко месеца ще представляват две структури на обекта, които ще се реставрират и консервират. Археолозите..

публикувано на 28.03.23 в 10:51