Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиничните пътеки трябва да поскъпнат между 25 и 40%

"В последните 2 години цените на дейностите в здравеопазването изостават между 3 и 4 пъти от общия темп на поскъпване в икономиката. Това каза Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) като се позова на изследване на организацията.

По думите му здравеопазването е по-скоро командно финансирана сфера, макар и с елемент на свободен пазар, тъй като всяка година цените на клиничните пътеки зависят от договарянето между Лекарския съюз и Здравната каса. 

"Подходът да се повишат цените с поне 25% е в правилната посока. Може би дори, за да се компенсира изгубеното до момента, те трябва да се качат с около 40 процента", смята Аркади Шарков.

Най-недофинансирани, според Шарков,  са клиничните пътеки в родилната помощ, в неврологията, уши нос гърло.

Със сходен темп трябва да се увеличи финансирането в здравеопазването и за следващата година, според здравния икономист. Така прогнозното увеличение на бюджета за болнична помощ за 2025 година би било с около 1 милиард лева и от 3,5 милиарда лева тази година той би станал 4,5 милиарда лева.

Контролът върху харченето на средствата ще стъпи върху двустранна верификация, посочи Аркади Шарков. От една страна това става с възможността пациентът да следи своето здравно досие, а от друга чрез интегрираната информационна система проверяващите да вършат по-ефективно работата си.

По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08