Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтече срокът за регистрация на листите с кандидат-депутати в РИК

20 партии и 11 коалиции представиха листи в 16 РИК - Пловдив град, в областта над 330 са кандидатите за депутати

| обновено на 11.05.24 в 15:06

Днес бе последният срок за регистрация на листите на кандидати за народни представители за европейските избори и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни.

Пловдив град е терен на лидерска битка между бившите партньори в управлението за парламентарния вот. Бойко Борисов и Асен Василев ще водят ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ в градската листа. Досегашните депутати от "Възраждане", БСП, ДПС  и "Има такъв народ" са водачи на листи и за следващия праламент. Председателят на „Солидарна България“ Ваня Григорова също избра Пловдив като водач на листа.

До изтичане на крайния срок 20 партии и 11 коалиции представиха листи в 16 РИК.

Традиционно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повежда битката за Пловдив, но самата листа е почти изцяло обновена. На второ място е директорът на ансамбъл "Тракия" проф. Даниела Дженева. Следва пловдивски дебют на бившия шеф на Столичния общински съвет Георги Георгиев. След него е Деница Николова –народен прадставител в 4 парламента и  бивш зам.-министър на регионалното развитие. Знакови имена отсъстват от списъка с кандидати на ГЕРБ – това на юриста Радомир Чолаков и на досегашния народен представител Десислава Трифонова.

След като традиционният водач на ПП- ДБ за Пловдив Никола Минчев оглави листата за евродепутати, в битката за града влиза съпредседателят на ПП Асен Василев, който ще води и в Хасково. Следват го Йордан Иванов от ДБ, досегашните депутати Стою Стоев и Манол Пейков. На пето място е местният лидер на ПП Николай Гюров. Общинските съветници Владимир Славенски и Веселина Александрова са на 7-мо и 8- мо място, а преди тях е Христо Иванов - Ицо Хазарта. Веселка Христамян е на почетното 24- то място. Едва на 16 позиция е досегашния депутат проф. Христо Даскалов.

Кадидатите на „Възраждане“ отново води Ангел Георгиев. Следва Емил Янков, който е и в настоящия парламент. След тях са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов и Симеон Петров. 

Досегашният депутат Иван Петков- Бебето оглавява списъка с кандидати на БСП. На второ място е Катя Стоилова, а на трето Теодора Николаева

Начело на кандидатскта на ДПС и за тези избори е Танер Али, избран з анароден прадставител от пловдиви и на предишните избори.

Първи в листата  на "Има такъв нaрод" е Станислав Балабанов. На вота миналата година тук водач, релизирал мандат, беше Гроздан Караджов. Той вече не е  сред кандидатите на партията на Слави Трифонов.

Съпредседателката на коалиця "Солидарна България" Ваня Григорова също избра Пловдив за първото си явявяне на парламентари избори. Тя е водач на листата, а втори е местният синдикален лидер Атанас Кръстев.

Левицата издига от Пловдив политологът Валери Жаблянов.

Пловдив- град излъчва 12 депутати в националния парламент. На предишните избори ПП- ДБ имаше четирима, трима бяха от ГЕРБ- СДС, двама от „Възраждане“ и по един от ДПС, БСП и ИТН.

В битката за област Пловдив влизат 333 кандидати за народни представители от 31 партии и коалиции, съобщи председателя на РИК Янко Радунчев. 

В последния възможен ден регистрираха листите си три от парламентарно представените партии - ГЕРБ-СДС с водач Цвета Караянчева и пълна листа от 22 кандидати за депутати, ПП-ДБ с водач бившия министър на икономиката Богдан Богданов с листа от 19 души. Водач на листата от 10 човека на БСП е Веска Ненчева въпреки скандала в организацията и дадения отвод на останалите първоначлно номинирани. 

В лидерската битка за област Пловдив и начело на пълна листа ДПС отново залага на Рамадан Аталай, а от "Възраждане" издигат Кръстьо Врачев. Станислав Балабанов от ИТН също отново ще води хората на Слави Трифонов в града и областта. 

От извънпраламентарните партиии коалиция Левицата ще разчитат на бившя шеф на ЦИК Александър Андреев, а  водач на  новата формация Солидарна България е лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев.

За 8 депутатски мандата ще се борят регистрираните в 13-та РИК- Пазарджик партии и коалиции.

ГЕРБ постави начело на листата си бившият външен министър и депутат Екатерина Захариева, Продължаваме промяната – ДБ – заместник-икономическия министър в кабинета „Денков“ Ивайло Шотев, а ДПС – евродепутата Искра Михайлова. От Възраждане издигат за водач на листата си депутата Стоян Таслаков, а от БСП отново Драгомир Стойнев. Листата на Има такъв народ води професор Андрей Чорбанов. В 49-ия парламент Пазарджик изпрати по двама депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и по един от БСП и Възраждане. В Пазарджик за гласовете на избирателите ще се бори и бизнесменът Васил Божков от КП „Център“.

Смолян изпраща четирима депутати в парламента. От ГЕРБ отново залагат на д-р Красимир Събев, от ПП-ДБ на Михал Камбарев, а от ДПС – Хайри Садъков. Листата на  Възраждане води Ангел Георгиев, на  БСП - Емил Хумчев, а  на  ИТН Борислав Пешев. В настоящия парламент ДПС има два мандата от Смолян, а ГЕРБ и ПП-ДБ по един. 

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Безплатен диспут за приоритетите в 50 НС по Радио Пловдив

В Радио Пловдив се проведе безплатният диспут от кампанията за избор на народни представители за 50 НС на 09 юни. В него заявиха участие девет партии и коалиции, регистрирали свои листи с кандидати за депутати, но се явиха осем кандидат- депутати от Пловдив град и Пловдив област.  Съгласно Споразумението с БНР, участниците бяха разпределени на две..

публикувано на 16.05.24 в 11:45

Подготовката за изборите бе обсъдена в областната управа

Подготовката, координацията и провеждането на изборите две в едно бе тема на срещата на областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев с ръководителите на прокуратурата, полицията и двата РИК-а. Обсъдени бяха действията по осигуряване на обществения ред в изборния ден, недопускане на нарушения на  изборния процес и предотвратяването на..

публикувано на 14.05.24 в 16:25

Безплатен предизборен диспут за бъдещето на ЕС по Радио Пловдив

В Радио Пловдив се проведе безплатният диспут от кампанията за избор на членове на Европейския парламент от Република България на 09 юни. В него заявиха участие шест партии и коалиции, регистрирали свои листи с кандидати за евродепутати, но се явиха само четирима техни представители.  Те дискутираха по темата  „Европа в свят на предизвикателства,..

обновено на 14.05.24 в 05:46
Стоил Цицелков

Отново проблем ще е слабата подготвеност на членове в СИК

Имаме точно четири седмици до изборите две в едно. На 9 юни ще гласуваме за български парламент и за евродепутати. За кампанията, за технологията на изборите в подготовка и провеждане, говорим със Стоил Цицелков , от Обединението за честни избори и член на Обществения съвет на ЦИК. Стоил Цицелков отбеляза, че има известни притеснения за машинното..

публикувано на 13.05.24 в 09:26

Кампания за "Избори 2в1 2024" по Радио Пловдив

По време на кампанията за избор на Европаламент и 50 Народно събрание БНР Радио Пловдив дава възможност за провеждането на  три платени и един безплатен дис п ут за евроизборите , както и на три платени и един безплатен дис п ут за предсрочните парламентарни избори в часовете от 10.00 до 11 /12 .00 часа . 1.   За..

обновено на 12.05.24 в 13:45