Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

Снимка: БГНЕС
В протестна готовоност са железничарите в страната.
 
Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са ескалирали много бързо:
Водим преговори вече повече от месец и половина, близо два и не можем да дори да стигнем  до елементарно съгласие. Поне да приемем,  че има проблем  и да тръгнем да го решаваме, каза Бунев. 

Попитан дали евентуална промяна на управленската структура на железниците може да бъде част от решенията Бунев отговори, че едва ли ще могат да върнат структурата преди разделянето:

Едно време началник -гарата отговаряше за всички. Сега отговаря само за хората, които са от  движението. Там имаме представители и на „Пътнически превози“, и на „Товарни  превози“ , а работата на всички е свързана, всеки зависи от всеки когато липсва едно звено се получава сегашната ситуация.

По повод ремонтите в Пловдив и София синдикалистът каза, че ремонти са правени и друг път, но винаги се съобразяват така, че на първо място да се движат влаковете, а сега има пълно прекъсване. 

Такова чудо не е имало никога! Затова в декларацията съм обявил, че сме станали обслужващ персонал на строителните фирми, допълни Бунев. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 
По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13