Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" - разговор за виното и любовта

Тази събота събеседниците ни са проф. Валери Стефанов и писателката Неда Антонова. Защо  световната култура разказва, че с вина са написани не по- малко поеми ,трактати, романи за любовта.  Какво е любовта - чувство или интелектуален избор? Защо виното..

обновено на 02.02.19 в 08:19

В "Срещите" разговор за "Пътят на художниците"

Тази събота в "Срещите" ви предлагаме интересен  разговор за любовта на  големите  български художници по книгата на галеристката Красимира Алексиева "Пътят на художниците". Защо творците споделят, че"само това, което е добро и добро по рождение, може..

обновено на 14.12.18 в 16:47

В "Срещите" - разговор за православието като геополитика

 В "Срещите" тази събота: кога, защо и как православието се превръща в геополитика? Какво сочи скандалът Константинопол-Москва?  Професорите Георги Каприев и Марин Русев,публицистът Святослав Моисеенко  и д-ра по теология Петър Граматиков  в разговор за..

публикувано на 07.12.18 в 10:44

В "Срещите" разговор за предприемачеството

Тази  седмица в "Срещите"- що е това бизнес по български?  Разбираме ли, че доброто предприемачество е вид творчество? Че бизнесът е социално отговорен? Денчо Златанов, гостът на "Срещите", споделя, че епизодите на живота следват не един след друг,..

обновено на 24.11.18 в 08:41

Тази събота в "Срещите" разговор за поста

Постът - едни го наричат първият договор на човек с Господ. Други - прослава на Бог в тялото си.Трети - като Св. Йоан Лествичник - най-важното стъпало в стълбата  на християнските добродетели... Вероятно има и други определения. По-интересното е, че..

обновено на 17.11.18 в 11:46

В "Срещите" на 10-и ноември - разговор за  паметта

 Защо ни е потребна историческата памет? Нали  според едни тя,паметта, не е снимка на случилото се, а възстановка.  Според други - тя  е и изкуството да се забравя... Да, но кой да е селекционерът?  И защо един Ататюрк, например,  накарва да се..

обновено на 09.11.18 в 16:49

В "Срещите" - разговор за живота и смъртта

В деня Арахангелова  задушница "Срещите" ви предлагат  разговор за смъртта. Смъртта като благо и проклятие, като чудо! С професорите Инна  Пелева и Цочо Бояджиев, както и с кариерния дипломат Богомил Герасимов повеждаме труден, но интересен разговор за..

обновено на 02.11.18 в 16:57

В "Срещите" разговор за трудната любов между литература и кино

Тази събота в "Срещите" - разговор за трудната любов между литературата и киното, иначе казано за четвъртото издание на кинофестивала Cinelibri.   С  Жаклин Вагенщайн, основателка на  фестивала и Димитър Стоянович, главен редактор на L'Europeo повеждаме..

обновено на 12.10.18 в 16:54

В "Срещите" - разговор за изчезващата памет

Тази събота в "Срещите"- без омраза и желание за мъст. Един истински разговор за червения режим в България.  По книгата на Нася Кралевска "България под комунизъм". С Нася  Кралевска  повеждаме разговор за малко известните и неизвестните факти на..

обновено на 06.10.18 в 10:23

Новото списание "Култура" гостува в "Срещите"

В "Срещите" тази събота - гост Тони Николов, главен редактор на новото списание "Култура". И двамата се съгласяваме, че смисленият разговор за изкуство и култура не може да промени абсолютно нищо, и въпреки това,  или именно заради това, е толкова..

публикувано на 28.09.18 в 11:48