Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" разговор за папа Франциск

Тази събота "Срещите" ще ви предложат разказ за папа Франциск.  Папа Франциск през погледа на журналистите Тома Томов, който казва, че за него това е най-интересният човек на столетието и Димитър Ганчев, колегата от радио Ватикана, който е имал..

обновено на 04.05.19 в 10:15

В "Срещите" - за виталността на европейската мечта

Тази събота  с философа Тони Николов, европейския интелектуалец Харалампи Орошаков и историка Симеон Кацаров ще  питаме и мислим - какво става с Европейската мечта? Наистина ли помръква? Какво иска европееца и защо понятия като ляво и дясно се..

обновено на 20.04.19 в 10:25

В "Срещите" - неортодоксален художник и ортодоксален историк

Тази събота  "Срещите" ви предлагат един разговор с интересния  творец, когото европейските  изследователи наричат "неортодоксалния" художник и "ортодоксалния" историк" - Харалампи Орошаков.  За времето ни, за ценностите ни, за изкуството на 21 век, за..

обновено на 13.04.19 в 10:29

В "Срещите" - за нас и духовните водачи

Гостът на  "Срещите" тази събота е по ваш избор - чаровната Гергана Герасимова, дамата, която казва и доказва, че сценарият на нашия земен живот е написан от нас самите, плюс духовни водачи. И още - вижда като на длан във всички измерения и..

обновено на 06.04.19 в 10:09

В "Срещите" - за светлината и мрака в българската политика

Тази събота в "Срещите"- исторически преглед на българските правителства от Освобождението до 1944- та. Наистина ли  корупцията е задължителна черта в българския политически живот? Кои са  светлите примери в българската политика. Прегледът е на д-ра..

обновено на 30.03.19 в 08:47

В "Срещите" разговор с Христо Нанев за реинкарнацията

 "Срещите" тази  събота ще  мислят върху изреченото от Есхил "Важното е да знаем не много , а  нужното... и тогава ще сме мъдри".  Но кое е нужното знание - това ли че сценарият на нашия земен живот е написан от професионалисти, с наше съгласие, разбира..

обновено на 16.03.19 в 09:05

В "Срещите" - за половете, традицията и мъдростта

В   "Срещите" тази събота - разговор по спорната тема  - "родител едно, родител две"... Наистина ли  човешкият пол никога не е окончателен, наистина ли не е анатомия, а флуидно състояние? Защо апостол Павел казва, че сексуалната  перверзия е..

обновено на 09.03.19 в 06:45

В "Срещите" разговор за хората и датите

В "Срещите" на 2-и март с видния публицист Тони Николов и известния театрален режисьор Явор Гърдев ще мислим защо след оня Трети март, преди 141 години времето ни е толкова разнородно.  И датата ли прави хората или хората датата.  3 март в 2019-а - какво..

обновено на 02.03.19 в 08:53

В "Срещите" разговор за изкуството на улицата

В едно есе за улицата Сирак Скитник пише: "преди пет хиляди години тя, улицата, е носила корона и след 50 хиляди години тронът й на могъща владетелка никой не ще разклати....Важното е изкуството на улицата  да стане господар с тежка дума и тежка..

обновено на 23.02.19 в 15:22

Тази събота в "Срещи"-те

И те имат бог, и те имат дявол, и те имат  надземно и подземно царство, и те имат поговорка "Бог пред нас,ние след него"! Тогава защо  ромската интеграция е кух звук? Защо сме два свята, в който всеки е срещу всеки?  Проф. Антонина Желязкова,..

обновено на 16.02.19 в 09:16