Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Франсоа Рабле, втора част

За живота на Франсоа Рабле, френски хуманист, световен писател, умен лекар, и не особено благочестив монах, се разказват много истории – често измислени, но пък прекрасни. Говори се, че при едно от посещенията си във Ватикана той отмъква от..

публикувано на 05.09.19 в 11:07

Великите европейци - Франсоа Рабле, първа чест

Не знам кой има интерес да чуе как Гаргантюа разсъждава пред баща си, Грангузие, по хуманистичната тема за изтриването на задниците.  Нашият свят предпочита евфемизми пред истински думи и подобен разговор лесно ще прелее нечия чаша. Но се надявам,..

публикувано на 21.08.19 в 10:18

Великите европейци - Клавдий Птолемей

Какво знам за Вселената, ако трябва да се доверя само на сетивата и нормалния си здрав разум. Имаме Земя, която е неподвижна. Доказателство е, че сме здраво стъпили отгоре, а и логиката, че ако тя се въртеше, центробежната сила щеше да ни отвее...

публикувано на 14.08.19 в 10:38

Великите европейци - Жан Моне

Французинът Жан Моне има две големи мечти – да доживее до сто години и да види Европа обединена. Почти успява и с двете. През 1979, когато умира, той е на 91, а с Римския договор от 1957, родената в неговия ум и с неговата настойчивост Европейска..

публикувано на 07.08.19 в 11:03

Великите европейци - Ада Байрон (Кинг), графиня Лъвлейс

„Моят мозък е нещо повече от обикновен смъртен” - пише в едно писмо Аугуста Ада Байрон, известна също като лейди Ада Кинг, графиня Лъвлейс. Със сигурност има право да го каже, защото и досега, над 200 години след рождението ѝ, тя е известна като..

обновено на 03.08.19 в 10:13

Великите европейци - Луис Карол, втора част

„Ако всичко в света е безсмислено, какво ни пречи да измислим някакъв смисъл?” – пита се математикът Чарлс Доджсън, маскиран като писателя Луис Карол. Той е сред първите гении на човечеството, които знаят, че светът на абсурда съществува, но го..

обновено на 24.07.19 в 11:13

Великите европейци - Луис Карол, първа част

Бе сгладне и честлинните комбурси   тарляха се и сецваха във плите;   съвсем окласни бяха тук щурлите  и отма раварсапваха прасурси. Е, да свършваме. Ако говорим за писателя Луис Карол, стига само да се цитира това знаменито..

публикувано на 17.07.19 в 10:45

Великите европейци - Едуард Дженър

Една от най-прочутите крави в историята на европейската наука се казва Блосъм. От нея доячката Сара Нелмс хваща безобидната за хората болест „кравешка шарка”.  От Сара пък доктор Едуард Дженър взима лимфна течности създава прочутата си ваксина..

публикувано на 03.07.19 в 10:09

Великите европейци - Джузепе Гарибалди

Името Джузепе Гарибалди е познато като име на велик човек, макар че не всички знаят в какво се състои величието му. Наричат го баща на италианското Рисорджименто – процесът на обединение на страната. В същото време ред изследователи смятат идеите..

публикувано на 26.06.19 в 09:52

Великите европейци - Волтер, втора част

През 1729 година волнодумецът Волтер се връща във Франция от изгнание и се хваща с лесната задача да създава нови приятели и нови врагове. Предани приятели например му помагат да забогатее. Един математик го включва в далавера с френската държавна..

публикувано на 19.06.19 в 11:12