Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Волтер, първа част

Казват, че през 18 век, когато френската култура доминира Европа, Волтер доминира  френската култура. Но не е само културата – това е Векът на Просвещението. И – да, то също е доминирано от  волнодумеца, мислителя, писателя, историка, защитника..

обновено на 12.06.19 в 14:57

Великите европейци - Константин Бранкузи

Птица без крила, устремена в полет, мъж и жена, затворени в куб, които се целуват, портрет на принцеса под формата на фалос, колона, която докосва самата безкрайност – това са сред главните теми в творчеството на великия европейски и световен..

публикувано на 05.06.19 в 10:02

Великите европейци - Георг Агрикола

„Баща на науката минералогия” наричат Георг Агрикола. Освен фамилията, той няма нищо общо със земеделието обаче. Оригиналният вид на името му е Павер, саксонски диалект на немското Бауер, което значи „селянин”.  Но след като на 20 години..

публикувано на 29.05.19 в 11:10

Великите европейци - Джордж Харисън, втора част

I me mine, „Аз, на мене, мой” – тази знаменита песен на Джордж Харисъне последната композиция, която „Бийтълс” записват заедно и точно отразява ситуацията – те вече не са съмишленици, а група егоисти, които повтарят само „аз, на мене, мой”.  Сам..

обновено на 22.05.19 в 12:17

Великите европейци - Джордж Харисън, първа част

„Имам две големи постижения в живота си. Едното е, че успях да се присъединя към „Бийтълс”, другото – че успях да се отърва от тях” – заявява Джордж Харисън. Something „Нещо в начина, по който тя се движи, ме привлича, както никоя друга..

публикувано на 15.05.19 в 10:25

Великите европейци - Талес от Милет

Името на Талес винаги се споменава първо сред имената на седемте мъдреци на Древна Гърция. Аристотел го сочи за първия философ в дългата елинска традиция, а сега го признаваме за първия учен в европейската история изобщо.  Какво толкова..

публикувано на 08.05.19 в 11:38

Великите европейци - Джордж Сантаяна

Този човек има две основни характеристики – много е умен и постоянно се опитва да мисли. Добре, де – три. Непременно трябва да броим и факта, че може да пише – и то по така, че великият стилист Борхес казва: „Въпреки че е истински испанец, Сантаяна..

публикувано на 01.05.19 в 10:11

Великите европейци - Реноар

Много жени, повечето от тях къпещи се – това е основната представа на повечето хора за творчеството на великия френски художник Огюст Реноар. И тя е вярна. Донякъде.  Самият Реноар казва: „Обичам жените чрез своята четка”.  И в същото време пише..

публикувано на 24.04.19 в 10:40

Великите европейци - Парацелз

Великите хора често изненадват с чудатости на характера и парадокси на поведението.  Дори в тази компания обаче, Парацелз, лекар и магьосник от ренесансовия XVI век, е странна птица.  Философията му за лечението, откритията му, подхода към..

публикувано на 17.04.19 в 10:24

Великите европейци - Молиер

Жан-Батист Поклен, познат ни като Молиер, е едно от чудесата на странния, изтънчен и опасен, централизиран и хаотичен европейски XVII век, проснал се като мост между Ренесанса и Просвещението. Изкуството тогава е залято от мощното течение на..

обновено на 13.04.19 в 10:13