Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Джордже Енеску

Румънският музикален гений Джордже Енеску приживе е познат на европейската публика като феноменален цигулар, а в САЩ като блестящ диригент. Като композитор обаче той е известен сред специалистите, но не и сред широката публика. Грешката е на път..

публикувано на 06.11.19 в 10:09

Великите европейци - Гюстав Доре

Критици казват за френския художник Гюстав Доре, че е най-добрият рисувач на драперии, който никога не е нарисувал и една гънка „както трябва”, тоест, рисунъкът му не отговаря на извечните канони на рисуването. А критиките към живописта му пък..

публикувано на 30.10.19 в 10:22

Великите европейци - Хюго де Фриз

В края на 19, началото на 20 век, холандският ботаник Хюго де Фриз постави основите за развитие на съвременната генетика. Изследванията и идеите му за наследствеността, теорията на еволюцията, мутациите и видообразуването отвориха нови хоризонти..

обновено на 26.10.19 в 10:08

Великите европейци - Уйлям Буут

Помните ли коя битка спечели прочутият генерал Уйлям Буут, един от стоте най-велики британци на всички времена? Сигурно не, защото битката още не е спечелена – над 150 години след нейното начало, тя продължава.  А армията на Буут е парадоксална...

публикувано на 16.10.19 в 10:22

Великите европейци - Алберт Айнщайн, трета част

„На 25 ноември 1915 Айнщайн записа уравнението, което управлява Вселената” - пише Денис Овърбай в „Ню Йорк таймс” сто години след като Алберт Айнщайн съгражда една от най-знаменитите научни конструкции на човечеството – Общата теория на..

публикувано на 09.10.19 в 10:19

Великите европейци - Алберт Айнщайн, втора част

Когато през 1905 година Алберт Айнщайн преживява своята „година на чудесата”, той е на 26, женен е за Милева Марич и се труди в швейцарското Патентно бюро в Берн. Тази работа не го изморява, носи му пари и му позволява житейски удоволствия – да..

публикувано на 02.10.19 в 10:17

Великите европейци - Алберт Айнщайн, първа част

E = m.c². Да, с тази знаменита формула на Айнщайн, стана съвсем просто: енергията е равна на масата, умножена по скоростта на светлината на квадрат. Какво обаче значи това наистина, какви могъщи сили се крият в тази формула?  Представете си, че..

публикувано на 25.09.19 в 10:19

Великите европейци - Теодор Херцел, втора част

Въпросът за правата на арабите в Палестина и отношенията им с евреите, които ще създават държава там, е сложен. Но каква е идеята на самия Теодор Херцел? Всичко е свързано с неговите илюзии, а и с нежеланието му да погледне истината в очите...

публикувано на 18.09.19 в 11:04

Великите европейци - Теодор Херцел, първа част

През 1897 в Базел се провежда първият ционистки конгрес. Въпреки трудностите, той е успешен Теодор Херцел, безспорният лидер на ционизма, записва: „В Базел аз създадох еврейската държава. Ако днес кажа това на всеослушание, отговорът ще бъде всеобщ..

публикувано на 11.09.19 в 11:05

Великите европейци - Жан Сибелиус

Симфоничната поема „Финландия” е сред най-прочутите творби на късния  романтик и ранен модернист Юхан, Йохан, Ян или Жан Сибелиус. Премиерата е в Хелзинки през 1900 г. и, както 8 години по-рано със симфонията му „Кулерво”, става чудо – чисто..

обновено на 05.09.19 в 11:07