Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shën Ivan Rillski – mbrojtës i mjekëve bullgarë

Foto: BGNES

Ditën, në të cilën Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e mbrojtësit qiellor të Bullgarisë Shën Ivan Rillski Çudibërës, mjekët në vend shënojnë festën e tyre. Ajo festohet që prej 25 vitesh e këtej me iniciativë të Bashkimit të Mjekëve Bullgarë, i cili në vitin 1995 e zgjodhi shenjtorin mbrojtës të personelit mjekësor. Sipas legjendës, si gjatë jetës ashtu edhe pas vdekjes, shenjtori më i nderuar bullgar ndihmonte, me ndihmën e Zotit dhe me lutjet e tij të zjarrta, shumë njerëz të sëmurë të rikthejnë shëndetin e tyre. Kjo është arsyeja për të cilën mjekët bullgarë e zgjodhën mbrojtës të tyre.

Supozohet se Ivan Rillski lindi rreth vitit 876 në fshatin Skrino, pranë qytetit të sotëm Dupnica të Bullgarisë Jugperëndimore. Para se të hynte në Manastirin “Shën Dimitrij” në malin Vllahina, ai ishte bari. Në këtë manastir të shenjtë ai mori arsimin e tij shpirtëror dhe u shugurua murg, pas së cilës iu përkushtua oshënarisë me lutje, agjërim dhe mundime trupore. Ai brodhi shumë vendeve nëpër tokat bullgare përderisa u vendos në Shkretëtirën e Rillës – kështu dikur e quajtën malin Rilla, i cili ishte i shkretë dhe i banuar vetëm nga kafshë të egra. Aty oshënari mbeti të jetojë deri në fund të jetës dhe me disa ithtarë themeloi manastirin me të njëjtin emër – i cili u kthye në një vatër të shpirtit dhe arsimit bullgar.


Sot, Manastiri i Shenjtë i Rilës është manastiri më i madh stavropigal (që është nën juridiksionin e Sinodit të Shenjtë) në Bullgari. Prandaj dhe festa e Shën Ivan Rillskit shënohet me solemnitet të madh në të gjitha kishat e vendit.

Besohet gjithashtu se shenjtori më i respektuar dhe i njohur bullgar është mbrojtësi i zjarrtë i popullit bullgar para Zotit si dhe i iluministëve bullgarë. Për këtë arsye më 19 tetor një sërë institucionesh mësimore që mbajnë emrin e tij shënojnë festën. Ndër ta janë Seminari Teologjik në Sofje, si dhe Universiteti i Minierave dhe i Gjeologjisë “Shën Ivan Rillski”.

Sipas traditës më 19 tetor dorëzohet çmimi “Mjek i Vitit”. Ashtu si vitin e kaluar, të shënuar nga pandemia e koronavirusit, vetëmohimi i mjekëve bullgarë që punojnë në vijën e parë në luftën kundër virusit bie në sy.

Përpilues: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: BGNES dhe arkiv


Më shumë nga rubrika

Dita e Shën Nikollës është një nga festat dimërore më të dashura të krishtera në Bullgari

Në kalendarin e bullgarëve 6 dhjetori, i njohur akoma si Dita e Shën Nikollës, është një festë veçanërisht solemne, e përcaktuar nga Kisha Ortodokse për të nderuar Shën Nikolla Mrekullibërësin e Mirës. Ai ka lindur gjatë shekullit të 3 në..

botuar më 21-12-06 1.41.MD

102 vjet nga Traktati Neuilly dhe trashëgimia e rëndë për Bullgarinë

27 nëntori 1919 është një datë e trishtuar për Bullgarinë. Në këtë ditë u nënshkrua një traktat paqeje në periferi të Parisit Neuilly-sur-Seine, i imponuar ndaj vendit tonë pas disfatës së tij në Luftën e Parë Botërore / 1914-1918 /. Me..

botuar më 21-11-27 7.15.PD
Shën Klimenti i Ohrit

Universiteti i Sofjes kremton ditën e shenjtorit të tij mbrojtës

Më 25 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare kremton klerikun dhe arsimtar të madh bullgar Shën Klementin, Kryepeshkopin e Ohrit. Shën Klementi njihet edhe si një nga nxënësit e vëllezërve Kirill dhe Metodij i cili së bashku me nxënësit e tjerë të të dy..

botuar më 21-11-25 11.39.PD
Подкасти от БНР