Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pa tarifa shkollimi për studentët nga diasporat bullgare

Foto: BGNES

Vendet e subvencionuara nga shteti për pranimin e studentëve nga Republika e Maqedonisë së Veriut në institucionet bullgare të arsimit të lartë janë dyfishuar - nga 150 në 300. Këtë e vendosi Këshilli i Ministrave me ndryshimin e dekretit për pranimin e qytetarëve të Maqedonisë së Veriut për studentë në universitetet shtetërore në Bullgari.

Ndryshimet në një dekret tjetër të qeverisë lejojnë studentët e diasporës bullgare që nuk kanë një dokument të shtetësisë bullgare të aplikojnë gjithashtu në universitetet bullgare. Bëhet fjalë për persona me kombësi bullgare që përdorin gjuhën bullgare dhe e identifikojnë veten si bullgarë. Ata duhet të kenë prejardhjen nga një vendbanim që ka qenë pjesë e shtetit bullgar ose ekzarkatit bullgar në të kaluarën, ose të kenë të afërm me emra nga sistemi tradicional familjar bullgar, ose të jenë pjesë e një komuniteti bullgar ose e një pakice bullgare në një vend tjetër.

Studentët nga diaspora bullgare përjashtohen nga tarifat e aplikimit dhe shkollimit nëse janë shtetas të një prej vendeve të mëposhtme: Shqipërisë, Kazakistanit, Kosovës, Moldavisë, Maqedonisë së Veriut, Serbisë dhe Ukrainës. Ndryshimet hyjnë në fuqi në vitin akademik 2022/2023.


Më shumë nga rubrika

Teodor Ushev prezanton një ekspozitë retrospektive në qytetin francez Ansi

Një ekspozitë e madhe retrospektive e animatorit dhe regjisor bullgar me famë botërore Teodor Ushev do të jetë e hapur për vizitorët nga sot në kështjellën mesjetare në Ansi. “Çështja e kujtesës” do të vazhdojë deri më 2 tetor të këtij viti. dhe në të..

botuar më 23-06-02 12.11.MD

Gazetarët bullgarë nga 33 vende diskutojnë temën “Media dhe liria” në Kazanllëk

“Nëse liria do të thotë diçka, kjo është e drejta për t’u thënë njerëzve atë që ata nuk duan të dëgjojnë.” Ky citim është i gdhendur pranë statujës së George Orwell përballë ndërtesës së BBC në Londër. Si për t’u kujtuar nëpunësve të pushtetit..

botuar më 23-06-02 10.56.PD

Pse dhe si do të respektojë Bullgaria elementet e Konventës së Stambollit?

Bullgaria do të duhet të respektojë elemente të veçanta të Konventës së Këshillit të Evropës për parandalimin dhe luftimin e dhunës ndaj grave dhe të dhunës në familje, pasi dokumenti mori "dritën jeshile" nga Këshilli i Bashkimit Evropian këtë..

botuar më 23-05-31 3.44.MD