Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкратените работници от бургаската корабостроителница ще получат част от обезщетенията си

Снимка: БГНЕС




Всеки от съкратените работници от бургаските корабостроителници може да получи максимално 1200 лева. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който се срещна с тях в Бургас. Протестът на съкратените работници ще продължи.

Очаква се решението на съда по обявяване на процедурата в несъстоятелност на предприятието и след това регионалните структури и мобилните групи към "Социално осигуряване" ще помогнат на работниците да подготвят формулярите си за обезщетенията, каза социалният министър Хасан Адемов.

Да си получат до шест дължими, но неизплатени заплати. А що се отнася до старите задължения, които са извън определените в закона за гарантираните вземания срок, там процедурата, която може да бъде задействана и вече е задействана по съдебен път е и по линия на ГПК, работниците могат да си потърсят от работодателя старите задължения.

Удовлетворение от срещата заяви и Веселин Кабов, бивш директор "Търговия и маркетинг" в бургаските корабостроителници, който представлява работниците, но протестите ще продължат.

Доволни сме от това, че той този въпрос ще го отнесе и към колегите си от другите министерства, включително и, както ми обеща, и към министър-председателя. Недоволни оставаме от това, че собствениците нямат смелостта или доблестта да се появят и да кажат: ще правим еди какво си, ясно, категорично.

Съкратените служители имат разрешение за протест до края на месеца и ще продължат да се събират пред банката кредитор на фалиралото предприятие.

Подробностите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32