Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бродилово се надяват властите да не попречат на ритуала "тричане"

Снимка: Даниела Костадинова
Близо 300 души се очакват за Кукеровден в странджанското село Бродилово. Според местния обичай на този ден се провежда ритуала „тричане“ на кучета за изгонване на бесовете от животните. За 7-а поредна година община Царево издаде заповед забраняваща провеждането на ритуала, който нарушава Закона за защита на животните.

Традицията повелява на този ден да се правят 3 обредни действия -  „Тричане на кучета“, кукерови игри и пали-кош. За предпазване от болести по животните, както и за плодородие местните хора връзват куче през кръста, въртят го над реката и го хвърлят в ледената вода. Началникът на РПУ - Царево Красимир Киров заяви, че служителите на реда няма да допуснат провеждане на ритуала.

Проблемът се преекспонира, смята пък кметът на Царево Георги Лапчев.

Маргарита Пеева от организацията „Animal SOS“ заяви също, че ще следи за спазването на Закона за защита на животните. Местните хора обаче приемат всяка намеса в обредните действия на Кукеровден за лоша поличба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32