Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР: Ако не постъпят плащания към НЕК, започваме отнемане на лицензи

| обновено на 18.03.14 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Ако трите електроразпределителни дружества не се издължат на НЕК до края на днешния ден, утре започваме процедура по отнемане на лицензите им, заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев.

До края на седмицата ще бъде издадено наказателно постановление и за ЧЕЗ, които дължат най-малко на НЕК:

Едно от действията, които ние можем да предприемем най-реално, е точно процедура по отнемане на лиценз на крайния снабдител. Ние написахме нашите актове, поискахме становище от дружествата, дружествата върнаха техните становища, имаме наказателно постановление до момента към ЕНЕРГО-ПРО и към EVN, като до края на седмицата това ще се случи и с ЧЕЗ. Разбирам и техните притеснения. Всички сме поставени в трудна ситуация, но това отминало решение, което води със себе си проблем сега, не ги омаловажава от това те да спазват закона.

В момента тече срокът за обжалването на наказателните постановления, но от тук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, подчерта Боев.

Същевременно председателят на ДКЕВР добави, че е възможно цената на тока да се повиши, ако енергоразпределителните дружества докажат, че разходите им са реални. Това трябва да стане със съответните счетоводни документи до края на март, когато приключва годишният регулаторен период. Вчера те заявиха, че са прихванали сумите, които плащат на НЕК, като компенсация за "зелената" енергия. Според Боев това е незаконосъобразно:

В член 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, те трябва да бъдат предявени пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а тези разходи, които електроразпределителните дружества предявяват или прихващат, грубо казано, незаконосъобразно, са защото така са решили. Тези разходи, каквито и да са и колкото да са, трябва да се представят пред Държавната комисия, трябва да са отчетени тези разходи. В случая, периода, за който са отчетени тези разходи, или които предявяват електроразпределителните дружества, са от юли 2012-а до юли 2013-а година. След като ги предявят, ние следва да ги анализираме и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, да видим как ще рефлектират и ще рефлектират ли върху крайната цена, но първо трябва да направим обстоен анализ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Днес е крайният срок за уреждане на задълженията на трите ЕРП-та

ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО имат време до края на деня да уредят финансовите си отношения с Националната електрическа компания (НЕК).  Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев заяви в неделя, че под въпрос е балансът в енергийната система и предупреди, че..

публикувано на 18.03.14 в 07:43

Евгения Харитонова: Задлъжнелите към НЕК са крайните разпределители, а не ЕРП-тата

Енергийният експерт Евгения Харитонова, бивш председател на ДКЕВР,  подчерта в предаването "12+3", че парите, за които се говори, че ЕРП-тата дължат на НЕК, са всъщност пари, които са между крайните снабдители и Националната електрическа компания..

публикувано на 18.03.14 в 12:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32