Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС обжалват в КС президентския указ за ЦИК

Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС внесоха жалба до Конституционния съд по указа на президента, с който беше назначен съставът на Централната избирателна комисия. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

В жалбата пише, че президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите. По думите й, президентът Росен Плевнелиев е вменил на парламента критерии за подбор на състава на ЦИК, които не са разписани в Изборния закон.

Росен Плевнелиев разбира текста на Изборния кодекс, разбира отношението, което законът му налага при определяне на членския състав на ЦИК, но не му харесва и не го спазва. Не му харесва, защото според него не дава достатъчен брой членове на неговата партия ГЕРБ, отбеляза Манолова.

Жалбата е подписана от 117 депутати от БСП и ДПС.

От ДПС застанаха зад законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, но подчертаха, че това не отнема решимостта им да подкрепят жалбата до Конституционния съд по указа на президента, който според тях е ощетил ДПС за сметка на ГЕРБ, отнемайки третата квота на Движението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32