Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи Второ Възкресение

| обновено на 20.04.14 в 12:28

Българският патриарх Неофит отслужи празнична света литургия Второ Възкресение в столичния митрополитски храм "Света Неделя". Той отправи пожелание да е светло в душата на българския народ, и в помислите, и в постъпките и с крепка вяра в Христовото Възкресение да живеем всички щастливо. 

Главата на българската православна църква бе посрещнат в храма с "На многая лета" и с празничното "Христос Воскресе". Той поздрави и руския народ пред камерата на журналисти от Русия с думите: "Нека бъдат честити със своята православна вяра и с нашето взаимно вярване в светото православие".

На празничното богослужение текстове от Светото евангелие бяха прочетени на различни езици. В словото си по-късно Неофит се обърна към българския народ и от името на всички български митрополити, че нито една божия дума не остава безсилна. "Бог е верен на своите обещания и ето Бог възкръсна и смъртта ридае. Празник на празниците, няма го тук, но възкръсна!" С такива думи отците векове са изричали на Великден, каза още патриархът Неофит и в заключение подчерта:

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта победи и даде живот на мъртвите.

Стотици християни от София пристъпиха катедралния храм "Света Неделя", за да присъстват на Светата литургия. Хората бяха дошли, за да запалят свещ за Господ и за здраве на близките си. Ето какво споделиха някои от тях:

Както повелява традицията, боядисваме яйца...Майките, бабите, правеха козунаци, с шарени яйца на Великден се чукахме. Това е традиция, всички да са живи и здрави. 

Според народната традиция, Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден. Обредните хлябове за празника трябва да са омесени на Велики четвъртък. На същия ден се замесват и козунаците за празника. На Великден деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще се окаже най-здраво. Боядисаните в червено яйца символизират кръвта на Исус Христос, така както козунакът символизира тялото му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Много вярващи изпълниха храмовете в страната на Великден

Червени яйца раздаде на вярващите в храма Пловдивският митрополит Николай след приключване на богослужението за Второ Възкресение. Службата в митрополитската църква "Света Марина" продължи повече от час и половина, като част от нея се водеше на различни..

публикувано на 20.04.14 в 12:20

Христос Воскресе!

Под камбанния звън от храм-паметника "Св. Александър Невски" и с думите: "Христос Воскресе!" патриарх Неофит оповести настъпването на най-големия християнски празник.  Малко преди полунощ всички светлини в храма бяха изгасени, а свещеникът изнесе запален..

публикувано на 20.04.14 в 00:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32