Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита Свети цар Борис - покръстител

| обновено на 02.05.14 в 12:28
Снимка: bulgariatravel.org

Освен Деня на труда 1-ви май и деня на Българската армия и Свети Георги - 6-и май в 6-дневната почивка честваме и навършването на 1150 години от приемането на християнството. Църквата почита днешния 2-ри май като деня на Свети цар Борис, покръстителя на българите.

С благодарствен молебен в голямата базилика, отслужен отслужен от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна празникът. След това тържествата се пренесоха пред музея в резервата "Плиска", където бяха връчени почетни знаци на три личности. Професор Божидар Димитров е първият почетен гражданин на град Плиска, заедно с покойния професор Рашо Рашев, отдал целия си професионален живот на проучванията на Плиска. Третият носител, посмъртно получил почетния знак, е блажено почиващият Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, роден в Плиска.

В словото си президентът Росен Плевнелиев, пред събралите се над 500 души, заяви, че България е най старата държава в Европа, която и до днес е запазила името си. И както винаги историята е съхранила името само на онзи, който е жертвал най-близките си в името на великото дело. Затова и днес, каза президентът, трябва да жертваме егото си и самолюбието си в името на нацията.

След Плиска Плевнелиев ще отпътува за Варна, където ще се срещне с капитаните и практикантите на ветроходите от Международната регата "Блек Сий Топ Шипс".

Българският владетел Борис, царувал между 852-ра и 889-а година, налага християнството и въвежда славянската писменост в България. През 864-а година се покръства в Плиска с целия си род и получава християнското име Михаил. Княз Борис-Михаил постига международното признание на автономна Българска архиепископия под върховенството на Цариградската вселенска патриаршия. Приема учениците на Светите братя Кирил и Методий и създава Охридската и Преславската книжовна школа. След смъртта му е канонизиран за светец и удостоен с царска титла.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32