Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК прекрати временно плащанията по ОП “Регионално развитие” заради проблеми с проекти в Бургас и Асеновград

Европейската комисия е прекратила временно плащания по Оперативна програма “Регионално развитие”. Решението е взето след одитна мисия на Европейската комисия, която е открила значителни пропуски при работата на системите за управление и контрол на обществените поръчки. Европейската комисия е в контакт с националните власти, които трябва да направят подобрения и да нанесат корекции в Оперативна програма "Регионално развитие".

Парите са спрени временно и плащанията ще бъдат възстановени отново, след като Комисията сметне, че българските власти са предприели необходимите мерки за премахване на нарушенията. Констатирани са проблеми при общинските поръчки и осъществяването на търговете за транспортна схема на община Бургас, проекти в Асеновград и на Университета за архитектура, строителство и геодезия, както и за нарушения при купуването на пожарни коли от МВР, обясни председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Деница Караджова. Според нея става въпрос за системна грешка, която трябва да бъде отстранена, след като се направи повторна проверка на всички проекти, при които са констатирани нарушения. Ако проверката покаже, че е нужно, общините, допуснали нарушенията, ще бъдат санкционирани. Важно е не да се прехвърля политическата отговорност, а да се разбере, че вина носят всички и проблемите да се отстранят.

Периодът, в който са реализирани проблемните проекти, обхваща управлението на три български правителства, подчерта още Караджова. Още следващата седмица тя ще свика извънредно заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и ще поиска изслушване на министъра на регионалното развитие.

Чуйте коментара на председателя на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Деница Караджова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!