Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов пред Ройтерс: "Южен поток" да продължи, но ако се спазват европравилата

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявява в интервю за агенция Ройтерс, че България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток" само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз. В заглавието на интервюто Борисов е определен като предполагаемия следващ български премиер.

Борисов казва още, че ако той състави следващото правителство, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта всяка компания, обект на санкции от Съединените щати или Европейския съюз във връзка с украинския конфликт. Според него енергийната ни зависимост от Русия би могла да намалее, ако консорциумът между френската газова компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" успее да извлече газ от българския участък на Черно море. Договор с този консорциум беше сключен през 2012-а г.

Евроатлантическата ни ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия, допълва Борисов в интервюто си за Ройтерс. Той заявява, че няма да участва в никакви коалиционни правителства, ако не успее да спечели извънредните избори наесен, за да управлява самостоятелно. Според Ройтерс това означава, че лидерът на ГЕРБ ще разчита на външна подкрепа за управление или пък ще се наложи да бъдат насрочени нови извънредни избори. Борисов предвижда, ако успее да спечели самостоятелно управление, продължаване на пенсионната реформа и  либерализиране на енергийния пазар, но с подпомагане на социално слабите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32