Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на водното бедствие във Варна станаха 11

| обновено на 20.06.14 в 18:55
Снимка: БГНЕС

Жертвите на водното бедствие във Варна станаха 11, след като в канала под Аспаруховия мост е открито тяло на жена, която все още не е идентифицирана. Тялото беше извадено малко преди 19 ч. Не се знае и самоличността на 12-годишното момиче, загинало във водната стихия. От Агенцията за закрила на детето издирват родителите ѝ  предаде кореспондентът на БНР Даниела Стойнова.

В трите къщи, които по време на наводнението в "Аспарухово" бяха отнесени от водата, не са открити хора. По предварителна информация те са били обитавани и сега се проверява дали хората не са при свои близки.

В областната администрация продължава заседанието на кризисния щаб, на което присъства и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов заедно с директора на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Пострадалите семейства, които по предварителни данни са 250-300 души, ще получат помощ в размер на минималния доход от 325 лева. Министър Адемов съобщи, че излиза постановление на МС, с което семействата на починалите във Варна и Добрич от наводненията ще получат еднократно сумата от 10 000 лева. Съзнаваме, каза той, че човешкият живот е безценен, но въпреки това тези хора трябва да получат помощ.

Питейната вода в "Аспарухово" е негодна. Директорът на Регионалната здравна инспекция Светла Станева съобщи, че са взети вече проби, но до средата на следващата седмица вероятно водата няма да става за пиене. Осигурява се минерална вода. Една голяма фирма вече е осигурила ТИР с вода. Трябва обаче, препоръча министърът, да се дава  храна и дрехи. Затова пред сградата на кметството в "Аспарухово" ще бъде разпъната шатра, където със съдействието на БЧК ще се раздават на нуждаещите се храни и помощи, разбира се координирано и с кризисния щаб.

Не са открити други пострадали, освен 10-те жертви, между които има и две деца. Трима души са настанени в болницата "Света Ана". Единият обаче е в реанимация в по-тежко състояние, вторият - в ортопедия, а дете на 7 години е настанено в детска хирургия, но то е там само за наблюдение.

Около 50 автомобила има на улица "Моряшка", затрупани от стихията по такъв начин, че достъпът до тях е много труден.

Във Варна и региона не вали. Ситуацията се нормализира. До довечера електрозахранването в "Аспарухово" в голяма степен ще бъде възстановено, с изключение на къщите с наводнени мазета, в които има електрически табла. Веднага след отводняването там също ще бъде направено необходимото, за да има захранване.

За хаос в работата на институциите след потопа алармира жителка на квартал "Аспарухово". В града се коментира, че причина за потопа е запушен канал в ромската махала. Стотици доброволци от цялата страна се стичат към бедстващия квартал, за да се включат във възстановяването на нормалната обстановка и в разчистването на калта, отпадъците и дърветата. Сборен пункт е кризисният щаб в районното кметство на "Аспарухово". Всички желаещи могат да търсят координатора Петър Манчев, директор на дирекция „Управление на собствеността“ в община Варна. 

Вече е осигурен достъп до близо 5 000 деца, блокирани от дъждовете в детски лагер край Кранево. Осигурени са им храна, вода и завивки. Пострадали хора няма. Ситуацията в селото се нормализира, но половината от жителите са без вода. Електрозахранването е възстановено. Пороят е отнесал 3 моста в селото, каза кметът Румен Николов.

С 2 метра над преливника е била водата на най-големия язовир в община Суворово - язовир "Николаевка 2".  Няма опасност за хората към момента. На територията на общината има няколко каскадно свързани язовири. Техническа проверка преди няколко месеца е потвърдила тяхната изправност. Над 80 литра на кв. м са падналите валежи за последното денонощие в Суворово. На територията на съседната община Аксаково вече са евакуирани част от жителите на Ботево, каза  кметът Атанас Стоилов. 

Движението по републиканските пътища в областите Варна и Добрич е напълно възстановено, съобщи АПИ. Отпадат ограниченията за движение по пътя "Албена"-Кранево- Златни пясъци и пътя от Оброчище към границата с област Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: ЕК е готова да предостави помощ, ако се наложи

Европейската комисия е готова да предостави помощ на България, ако се наложи. Това означава спасителни екипи и помпи. Засега това не се налага. Системата на „Гражданска защита“ в България се справя. Аз разговарях с президента, с премиера и с..

публикувано на 20.06.14 в 15:14

Десет са жертвите от наводнението във Варна, сред тях са две деца

Десет са потвърдените жертви на наводненията в квартал "Аспарухово" във Варна. От тях две са деца. Трима души са в неизвестност и се издирват. По-рано бе съобщено за 9 жертви, но в езерото беше открит завлечен от дъждовете автомобил с десето тяло.  До 325..

обновено на 20.06.14 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32